Шукати в цьому блозі

середу, 24 квітня 2013 р.


Закон Мура в світі технологій.....

Марк Гудман, Ханна Параг, The National Interest, США 



https://www.youtube.com/user/lvlwlw
Фото Fotolia
У останні роки кіберпростір і соціальні мережі опинилися в центрі світових новин, однак інші найважливіші галузі технологій в майбутні десятиліття будуть ще сильніше впливати на геополітику.
Серед цих областей - біотехнологія, робототехніка і штучний інтелект.
Дійсно, ці галузі дорослішають, отримують потужне інноваційний розвиток і розширюються, причому, не тільки в США.
Нові конкуренти - державні лабораторії з країн Азії, інвестиційні корпорації, самостійні умільці та їх об'єднання, терористи і організовані злочинні угруповання - змагаються між собою в спробі приборкати і використовувати нові технології у своїх цілях.
У таких стрімко мінливих умовах Америка ризикує втратити своє світове панування за нових технологій і гравців, і подібно арабським деспотам може бути повалено з п'єдесталу першості протестуючими, які знаходять нову силу завдяки почасти соціальним мережам.
Щоб зрозуміти і ввести в певні рамки постійно мінливий характер міжнародних відносин, аналітики традиційно роблять ставку на геополітику і геоекономіку.
Така дисципліна як геополітика з'явилася в 19 столітті завдяки європейським ученим і дипломатам, які були стурбовані проблемами контролю над територіями і можливістю проектувати міць своїх країн за кордоном.
Вивчення базових складових геополітичних переваг - демографії, корисних копалин, збройних сил - залишалося панівним напрямом в аналізі порівняльної потужності держав і наддержавних утворень більшу частину двадцятого сторіччя.
Після холодної війни противагу геополітиці стала створювати геоекономіка. У 1990 році стратег Едвард Люттвак заявив, що геоекономіка застосовує "логіку конфлікту" до "граматиці комерції".
З цієї точки зору розмір і темпи зростання ВВП, торговий баланс, валютні резерви та іноземні інвестиції є найважливішим елементом аналізу глобального балансу сил.
Китай поки не в змозі скласти військову конкуренцію США, але йому належить найбільша сума американського боргу. Він також створює майже 15% світового ВВП, будучи у зв'язку з цим геоекономічної наддержавою.
Точно так само, завдяки поєднанню запасів нафти і великих валютних резервів, дрібні арабські монархії зі складу Ради співпраці країн Перської затоки вельми помітні на геоекономічної карті.
Геополітика та геоекономіка доповнюють один одного, але навіть у своєму поєднанні вони не дають повну картину каталізаторів змін у міжнародних справах.
Третя область досліджень, яка доповнює загальну картину, - це геотехнологія. Вона дозволяє зрозуміти ті потужні інноваційні процеси, які можуть призвести до змін у геоекономічних переваги шляхом їх стрімкої комерціалізації.
Фото nationalpost.com
Вона може чинити потужний геополітичний вплив через стратегічне застосування і можливу мілітаризацію. Чи йде мова про стременах і арбалетах, пароплавах і залізницях, термоядерному синтезі та інтернеті, кожна епоха є часом геотехнологіческіх змін.
Що відрізняє сьогоднішній день, так це прискорюються темпи таких змін. Бачення перспективи, яке забезпечує геотехнологія, розширює уявлення про світовій динаміці у двох важливих напрямках.
По-перше, вона ставить технологію в один ряд з економічною міццю, військовими альянсами, дипломатією і державною мудрістю, які є рушійними силами історії.
Коли королівські сім'ї Європи зуміли взяти під свою владу зброю і друкарський верстат, держава отримала переваги над іншими політичними силами 17 століття і створило сучасну вестфальську систему.
По-друге, якщо геополітика ігнорує недержавних гравців, а гееоекономіка бачить у них маргіналів, то геотехнологія визнає нинішні системні зміни, які ведуть людство в пост-Вестфальський мир.
Вона визнає, що гравці, які використовують і контролюючі нові технології, навіть за наявності обмежених капіталів і людських ресурсів з числа добровольців здатні накопичувати величезний вплив і кидати виклик національним державам.
Хоча WikiLeaks і Anonymous, "Аль-Каїда" і "Хезболла", Google і Facebook на деяких територіях діють активніше, ніж на інших, вони стають все більш незалежними за своїм транснаціональному охопленням і можливостям.
Добре відомий прогноз колишнього глави компанії Intel Гордона Мура. У 1965 році він передбачив, що число транзисторів на квадратний дюйм інтегральної схеми буде подвоюватися кожен рік. Пізніше цей прогноз був переглянутий у бік подвоєння кожні два роки і отримав назву "закон Мура".
Тепер його застосовують ширше - щодо сил усіх технологій на базі інтегральних схем.Значить, закону Мура підпорядковується все: від біотехнології до робототехніки, що має наслідки для геополітики і геоекономіки.
Дані технології розвиваються експоненціально, по кривих зростання, а не лінійно. Якщо зробити тридцять кроків лінійно, то ми перетнемо вітальню. Якщо ж зробити тридцять кроків експоненціально, з кожним кроком подвоюючи його довжину, то це буде відповідати відстані до Місяця.
У айфоне, який носять у кишенях мільйони людей, можливостей з обробки даних більше, ніж було у НАСА під час висадки "Аполлона-11" на Місяці. А він сів там всього-то сорок років тому. Такий сьогоднішній світ.
Фото wallpapers-diq.com
Велика частина академічних досліджень про вплив нових технологій на міжнародні справи концентрує свою увагу на інтернеті.
Хоча середньостатистичний інтернет-користувач може займатися дуже різними справами, від підвищення свого статусу в Facebook до гри в Angry Birds, важливо пам'ятати, що нинішній інтернет стався від мережі зв'язку управління перспективних науково-дослідних проектів.
Це винахід Міністерства оборони США, створене для дублювання військового зв'язку на випадок ядерного нападу. Якщо говорити просто, то інтернет - це військове винахід, що має значні геополітичні наслідки.
Кіберпростір і що лежать в його основі комп'ютерні мережі стали таким же перетворює світ явищем, як і друкарський верстат.
Та обставина, що інформація може переміщатися зі швидкістю світла по оптоволоконної мережі від Бангкока до Берліна, зробило колосальний вплив на суспільство, економіку та міжнародні справи. Однак сам інтернет - це лише перша версія геотехнологій 21 століття, сходинка до світу ще більш великих наукових досягнень з непередбачуваними геополітичними наслідками.
Сьогоднішній інтернет скоро затьмарять собою різноманітні і швидко розвиваються технології. Всі вони будуть рухатися вперед і вдосконалюватися експоненціально.
Велика частина цих нововведень буде прив'язана до сьогоднішньої всесвітньої інформаційної мережі, але вони залишать позаду двомірне простір наших комп'ютерних моніторів і глибоко проникнуть в тривимірні сфери нашого життя.
Робототехніка - одна з таких швидко розвиваються галузей з серйозними геополітичними та геоекономічними наслідками.
Безпілотні літальні апарати виконують такі завдання як збір зображень, перехоплення зв'язку і запуск ракет. Пілоти таких літальних апаратів, що сидять від них на видаленні тисяч кілометрів на іншому кінці світу, можуть знищувати здаються їм ворожими мети одним клацанням миші.
Новим кордоном інновацій стало зменшення розмірів літаючих роботів. Роботи розміром з комаху можуть здійснювати самостійні польоти, цілими роями вести спостереження і збирати розвідувальні дані.
На геоекономічному фронті президент Обама проголосив в якості пріоритетної мети подвоєння американського експорту. Частково це забезпечить держпрограма по розвитку робототехніки National Robotics Initiative.
Вона повинна збільшити продуктивність праці американських робітників, щоб вони могли краще конкурувати з азіатськими виробниками.
Фото dailynwzupdate.com
У той же час китайська компанія Foxconn, яка виробляє у величезних кількостях побутову електронну техніку - тільки виробництвом продукції Apple там займаються 400 тис осіб, - у майбутні роки планує поставити на своїх складальних лініях мільйони роботів.
Технологічна конкуренція в галузі робототехніки не тільки надасть колосальний вплив на баланс світової торгівлі, але і продемонструє, як страхи перед масовим безробіттям у меншій мірі будуть виникати через перенесення виробництва в інші країни і більшою - через появу на виробництві все більшої кількості роботів.
Повсюдні комп'ютерні технології стануть ще однією областю, що має стратегічне значення. За останнє десятиріччя кількість підключених до інтернету пристроїв стрімко зросла, і в 2008 році їх кількість перевершило чисельність населення планети.
Ця революція отримала назву "інтернет речей". Виходячи з експоненціального характеру закону Мура і кількості пристроїв, які можуть бути підключені до інтернету, йде модернізація базового інтернет-протоколу - його переклад з четвертої на шосту версію.
Шоста версія інтернет-протоколу колосально розширить онлайнове простір з доступними адресами, збільшивши його з 232 до 2 128 речей. Очікується, що цей перехід буде завершений протягом трьох-п'яти років.
Щоб зрозуміти масштаб змін, можна сказати, що людство перейде від інтернету розміром з тенісний м'яч до інтернету розміром з Сонце.
В інтернеті нового покоління будуть десятки мільярдів датчиків, підключених до мережі через різні нові технології, такі як високочастотні розпізнавальні бирки і зв'язок ближнього поля.
Ці датчики та мережі забезпечать наявність IP-адрес у всіх матеріальних об'єктів - автомобілів, дерев, стільців, вуличних ліхтарів, ліфтів, електрокардіостимуляторів і систем пожежної сигналізації.
Більше того, великі мережі цих об'єктів будуть зв'язуватися один з одним онлайн, і людство вперше зможе встановлювати зв'язок з усім і звідусіль.
Таким чином, речові об'єкти перетворяться на інформаційні технології, що дозволить миттєво відстежувати предмети і їх історію в фізичному просторі і у відомому часу.
Закон Меткалфа свідчить, що корисність електронної мережі зростає по експоненті із збільшенням кількості учасників або комп'ютерів цієї мережі.
Фото gamma7.mlm.info
Отже, перехід від інтернету 232 до інтернету 2 128 створить неймовірні цінності. Країни і недержавні актори, здатні в повній мірі скористатися цими потоками даних до власної вигоди, отримають незрівнянні розвідувальні та стратегічні переваги.
Однак у міру збільшення підключених до інтернету об'єктів по експоненті буде збільшуватися і "поверхня погроз" тієї чи іншої країни, що означає набагато більшу кількість вразливостей в сфері безпеки.
Торгова палата США, наприклад, нещодавно з'ясувала, що її комп'ютерну мережу зламав зловмисник з Китаю, який отримав доступ до стратегічних планів цієї установи.
Слідство показало, що злом був здійснений через підключений до інтернету терморегулятор з штучним інтелектом, встановлений нещодавно в будівлі палати.
Крім того, підключені до мережі принтери співробітників цієї організації несподівано і нез'ясовно почали друкувати сторінки з китайськими ієрогліфами. Як зазначив у своєму виступі в серпні 2009 року китайський прем'єр Вень Цзябао, "інтернет плюс інтернет речей одно мудрості Землі".
Штучний інтелект також розвивається, йдучи від простого пошуку в інтернеті, зроблених на замовлення кінофільмів і рекомендацій з читання.
Автопілот на літаках, включаючи військові, і торгівля акціями на світових фінансових ринках спрямовується і контролюється заданими алгоритмами, які є елементами структури штучного інтелекту.
Люди все частіше виявляють, що не встигають за величезними обсягами оброблюваних даних. Тому вони звертаються за допомогою до штучного інтелекту, щоб він діяв замість них.
Машинне навчання й автоматизовані системи також розвиваються прискореними темпами, що буде мати помітні наслідки для економічної та національної безпеки.
Варто замислитися над "миттєвим збоєм" в травні 2010 року, коли індекс Доу Джонса для акцій промислових компаній впав приблизно на тисячу пунктів, а потім відновився протягом декількох хвилин.
Це було найбільше за всю історію падіння протягом дня, а причиною збою став заданий торговий алгоритм, заснований на штучному інтелекті.
Такі компанії як Narrative Science використовують штучний інтелект для підготовки прогнозів за ринковими цінами, а потім продають ці прогнози інвесторам. Це створює передумови для більш потужних миттєвих збоїв.
Фото terrania.ru
Оскільки в ті наносекунди, що триває збій, можна здійснити торгові операції на багато мільярдів доларів, трейдери і оператори все частіше звертатимуться до ботів з штучним інтелектом, а це надасть колосальний вплив на глобальні економічні ринки.
Оскільки потужність комп'ютерної обробки даних зростає в геометричній прогресії, кількість підключених до повсякденної діяльності систем з штучним інтелектом також збільшуватиметься швидкими темпами.
Це створює загрозу для національної безпеки з боку держав і недержавних акторів, здатних скористатися логікою цих швидкодіючих автоматизованих механізмів прийняття рішень.
Наприклад, в автомобілях Google без водія штучний інтелект використовується для виявлення знаходяться біля машини об'єктів і відтворення рішень, які приймає в такій ситуації людина.
Коли місто чи країна перейдуть на автономні автомашини, що лежать в їх основі технології цілком можна буде використовувати для нападу на найважливіші об'єкти транспортної інфраструктури того чи іншої держави.
Міноборони США фінансує дослідження в області автономних збройних роботів, які можуть самі знаходити і знищувати цілі. Рішення про застосування ними зброї приймають системи з штучним інтелектом.
У міру розвитку цих систем легіони роботизованих озброєнь за допомогою штучного інтелекту зможуть почати взаємодіяти один з одним, а у людини просто не буде часу для втручання.
З просуванням закону Мура штучний інтелект на базі комп'ютерів почне випереджати за швидкістю і за потужністю людський мозок. Ті держави і недержавні актори, які зуміють найбільш ефективно скористатися силою штучного інтелекту, отримають безсумнівну стратегічну перевагу на реальному і віртуальному полі бою.
Область перспективних технологій також привертає до себе все більше уваги в силу найсерйозніших наслідків для економіки і безпеки.
У звіті Атлантичної ради йдеться про розвиток 3D друку і її можливі наслідки для мереж постачання, складальних платформ, інтелектуальної власності та перспектив експорту для Китаю та Америки.
У 3D-виробництві використовуються комп'ютерні програми та комп'ютеризоване проектування, за допомогою яких друк здійснюється не тільки фарбою, а й металом, пластмасою і навіть бетоном.
Фото makepartsfast.com
Метод пошарового створення об'єкта на основі віртуальної 3D-моделі дозволяє "друкувати" самі різні предмети і прототипи - від деталей машин до іграшок.
Ті товари, які десятиліттями доводилося імпортувати, скоро можна буде виробляти у величезних обсягах всередині країни, а це призведе до колосальних змін в світовій торгівлі. Найчастіше про цю технологію кажуть, що вона може відродити промислове виробництво в США.
Однак суттєве скорочення китайського експорту напевно призведе до раптового зменшення китайських вкладень в американські казначейські цінні папери, у зв'язку з чим різко підвищаться облікові ставки. Коли відбувається об'єднання геотехнології, геоекономіки і геополітики, удавана перемога в одній області викликає непередбачені негативні наслідки в іншій.
Примітний аспект 3D-друку та інших форм передового виробництва полягає в тому, що пристрої переходять до тотального самовідтворення.
Сьогодні 3D-принтери можуть друкувати більше половини деталей, необхідних для виготовлення іншого принтера, і ця пропорція швидко збільшується. Коли 3D-пристрої навчаться не лише виробляти зброю, а й самовідтворюватися, тривожні наслідки для економіки і безпеки зростуть багаторазово.
У сфері нанотехнологій з'являться найдрібніші наномашини атомарного і молекулярного масштабу, що забезпечить значний прогрес в матеріалознавстві, медицині і військовій справі. Молекулярне промислове виробництво дозволить створювати мікроскопічні складальні установки.
Матеріали та предмети будуть зменшуватися до молекулярних розмірів, з'явиться можливість для їх самовідтворення. Наприклад, токсичні наночастинки можна буде вводити в організм людини і тварини через шкіру, легені і очі.
Оскільки вони будуть надзвичайно малі, їм легко буде долати природну імунну систему ссавців.
Багато держав у всьому світі, в першу чергу, США, Китай і Японія, створили дослідні центри нанотехнологій, щоб вивчати наслідки їх застосування для національної безпеки.
"Молекулярне виробництво викличе революцію у військовій справі, яка буде набагато більш значущою, ніж перехід від саморобних копій до рушниць серійного виготовлення. Буде нерозумно виявитися не на тому боці цього технологічного розлому", - зазначив експерт з нанотехнологій Ерік Дрекслер.
Хоча це непомітно, але біологія теж перетворюється на інформаційну технологію. Ті тонкі генетичні зміни, які відбувалися поступово протягом тисячоліть, зараз можна спроектувати в лабораторії.
Фото ЕП
ДНК - це операційна система комп'ютера, а клітини - машини, які виконують програмування. Замість того, щоб використовувати одиниці і нулі, біологія для створення програми життя задіє комплементарні пари основ аденіну, цитозину, амінооксіпуріна і тиміну.
У 20 столітті людство навчилося розшифровувати ДНК, а в 21 столітті навчиться писати коди. Це дасть феноменальні можливості для створення нових, синтетичних форм життя, які нададуть потужний вплив на економіку, забезпеченість їжею, енергетичні потреби і глобальну безпеку.
Проте революція в біології розгортається в три-п'ять разів швидше, ніж декларує закон Мура. Вперше геном людини був розшифрований в 2000 році, і на цю роботу пішло 300 млн дол До 2007 року витрати скоротилися до 1 млн дол, а в 2011 році вони становили всього 5 тис дол
Наслідки таких стрімких темпів розвитку в біології приголомшують. Скоро можна будесеквенувати все живе на планеті, а технології синтетичної біології стануть гранично демократичними.
Оскільки витрати на дослідження та обладнання різко знижуються, ті технології, якими перш володіли лише найвпливовіші і сильні країни, сьогодні стають доступні навіть недержавним акторам.
Комісія із запобігання розповсюдження зброї масового знищення і тероризму під головуванням колишніх сенаторів Боба Грема і Джима Телента в доповіді за 2008 рік попередила, що біологічна атака в США можлива ще до 2013 року, особливо підкресливши небезпека синтетичної біології.
Оскільки технології синтезу ДНК продовжують розвиватися швидкими темпами, скоро з'явиться реальна можливість синтезувати майже всі віруси, послідовність ДНК у яких розшифрована, а також створювати штучні мікроби, що не існують в природі.
Такі постійно розвиваються можливості з проектування життя на молекулярному рівні таять в собі серйозні небезпеки, пов'язані з потенціалом створення нових, більш смертоносних видів біологічної зброї.
Країни всього світу визнають перетворюючу силу біології - 36 держав виділили кошти на дослідження в області синтетичної біології.
Ці зусилля дали найбільші, і вельми зловісні результати в Китаї, в Пекінському інституті геноміки. Заснований в 1999 році, цей інститут є найбільшим у світі виробником генетичних кодів.
Фото О. Цупікова
Він секвеніруют більше 15 тис геномів людини на рік, володіючи в цій галузі досліджень великими можливостями, ніж всі лабораторії США.
Оскільки в Китаї йде процес старіння населення, і росте кількість утриманців через політику однієї дитини, не можна виключати, що Китай за допомогою таких технологій може піти на заходи з розширення функціональних можливостей всього суспільства.
Той, хто володіє найбільшими можливостями з кодування і розшифровці програм життя, володітиме значними економічними, політичними і військовими перевагами.
Абсолютно ясно, що прогрес в області синтетичної біології та геноміки надасть колосальний вплив на суспільство і національну безпеку.
Після того, як секта "Аум Сінрікьо" в 1995 році здійснила газову атаку із застосуванням зарину в токійському метро, ​​почалося широке обговорення небезпек біологічної війни і хімічних атак терористів.
Проте менше уваги приділяється можливостям біотехнологій щодо зміни національних демографічних показників і співвідношення військових сил.
Наприклад, Пентагон вкладає кошти в технології "суперсолдата" - протезування і медичні трансплантати, які дозволять пересаджувати тканини тварин людині, прискорюючи процес одужання після поранень.
Пекінський інститут геноміки, зі свого боку, може посилити можливості державних лабораторій з розробки методів лікування людей, продовження життя і підвищення продуктивності працівників.
Маючи нормативну базу, яка сприяє дослідженням в області стволових клітин та проведення експериментів на людині, Китай може створити революційні методи генної терапії, зробивши це швидше Заходу.
Також важливо розглянути вплив однієї стрімко розвивається технології на іншу.Наприклад, розробки в галузі робототехніки не можуть здійснюватися в ізоляції. Вони підкріплюються досягненнями у сфері штучного інтелекту, дозволяючи роям міні-роботів нападати синхронно.
Біоінженерія та нановиробництва можуть діяти спільно, створюючи супершвидкісні і дешеві нанокомп'ютер, а також високопродуктивні поновлювані енергоресурси, такі як синтетичне біопаливо.
Синтетична біологія і 3D-друк зможуть об'єднати зусилля у сфері масового виробництва органічних речовин, таких як "м'ясо з пробірки", яке дозволить нагодувати весь світ.
Фото rvc.ac.uk 
Сукупність зусиль бурхливо розвиваються галузей сучасних технологій стане важливою рушійною силою геотехнології, що призведе до подальшого посилення конкуренції в геоекономіці і до геополітичних зрушень.
Поява бурхливо розвиваються технологій, а також їх взаємне те обіцяє прихід епохи, повної потрясінь і революційних проривів.
Боротьба за першість у провідних технологічних областях посилюється - як серед держав, так і серед недержавних гравців.
У 12-му п'ятирічному плані Китаю є зобов'язання виділити більше 1 трлн дол на наукові дослідження, розробки та їх промислове впровадження в передовому виробництві, альтернативній енергетиці і біотехнології.
Європа і Японія постійно демонструють новинки робототехніки, нанотехнологій і чистої енергетики.
Міжнародні злиття, поглинання та спільні підприємства - ще один спосіб отримання доступу до бурхливо розвиваються технологіями. Відомо, що Китай стрімко впроваджує напівпровідникові технології, користуючись присутністю німецького машинобудівного гіганта Siemens.
Державний інвестиційний фонд ОАЕ Advanced Technology Investment Co. нещодавно став власником фірми з виробництва мікрочіпів Global Foundries. Маневри в геоекономіці можуть викликати стрімке прискорення процесів передачі геотехнологій.
Співпраця державного та приватного секторів зводить воєдино довгострокове фінансування та наукові таланти, необхідні для швидкого технологічного прогресу.
Таке проникнення науки в корпорації та університети відображає реалію сьогоднішнього дня: збільшення частки геотехнологіческой активності непідконтрольно навіть найсильнішим державам.
Тут доречно згадати, що першою геном людини розшифрувала у 2000 році приватна фірма Крейга Вентера Celera Genomics, зробивши це після того як американський уряд зазнало невдачі в даній області.
У майбутньому слід очікувати не тільки появи партнерств, а й гострого суперництва між державами і недержавними акторами з розвитку і контролю над новими технологіями.
Взяти їх на озброєння прагнуть багато: компанії, приватні лабораторії, терористи, організовані злочинні угруповання та інші сили.
Фото rvc.ac.uk
Так, гіганти IT Cisco і Microsoft, незважаючи на заперечення американського уряду і існуючі закони, продають Китаю технології кодування подвійного призначення. Навіть за наявності жорстких експортних обмежень технології часто обходять карантини стороною.
Обчислювальна техніка, робототехніка, штучний інтелект і синтетична біологія - у всіх цих областях присутні технології, які колись були доступні тільки найсильнішим і найвпливовішим державам з великими ресурсами і пов'язаним з ними фірмам.
Сьогодні ж вони розходяться по всьому світу. Отримання зображень з допомогою штучних супутників Землі раніше було доступно лише провідним державам, а сьогодні чіпи GPS і програма Google Earth дають кожному можливість отримувати такі зображення на свій мобільний телефон.
Велика частина цих досягнень йде на благо суспільства, але дехто використовує їх з недобрими намірами. Так, терористична організація "Лашкар-і-Тайба" використовувала супутникові знімки та пристрої GPS під час свого терористичного нападу на Мумбаї в 2008 році.
Роботи і технології кодування також дають громадянам можливість кидати виклик державі. Активісти арабської весни використовували Facebook і Twitter для організації протестів, а учасники заворушень у Лондоні влітку 2011 року за допомогою додатка Sukey слідкували за поліцією.
Те ж робили учасники протестів у Варшаві за допомогою системи OccuCopter.
У вересні 2011 року ФБР звинуватило колишнього студента Північно-східного університету родом з Бангладеш Резван Фердауса в тому, що він за допомогою навантажених пластитом роботизованих літальних апаратів з дистанційним управлінням планував підірвати Пентагон і Капітолій.
Міжнародна організація комп'ютерних хакерів Anonymous - яскравий приклад того, що Джон Робб називає "партизанським підприємництвом".
Вона не тільки використовує сучасні технології для реалізації своїх цілей, але і може вступати в альянси з іншими групами, такими як WikiLeaks, щоб публікувати електронну переписку різних неугодних їм організацій.
Саме так вчинили "аноніми", коли вибрали в якості мішені консалтингову компанію з питань безпеки Stratfor.
Спільними зусиллями такі партизанські коаліції можуть одночасно наносити найпотужніші удари по самим різним мережам. "Хезболла" і "Хамас" використовують розвідувальні безпілотники, здатні нести на борту зброю.
Фото fainews.ru
Навіть наркокартелі Латинської Америки проводять спільні дослідження та розробки в галузі робототехніки. Революційні збройні сили Колумбії FARC створили роботизовані підводні човни, здатні доставляти до берегів Сполучених штатів до п'яти тонн кокаїну.
У липні 2011 року на конференції хакерів в Лас-Вегасі був представлений роботизований безпілотний літальний апарат Wireless Aerial Surveillance Platform, який важить всього 6 кг і має розмах крила 1,8 метра.
Ця машина оснащена одинадцятьма окремими антенами, які здатні здійснювати перехоплення розмов по мобільному телефону, текстових повідомлень і мережевого трафіку по Wi-Fi.
Якщо цей апарат зустрічає закодовану, захищену паролем бездротову мережу, він може скористатися словником паролів на 340 млн слів, щоб провести силову атаку проти самої мережі.
Такими можливостями з перехоплення в мережах зв'язку раніше володіли тільки найсучасніші і передові військові служби.
Було б помилкою зводити даний аналіз до дій недержавних гравців у кіберпросторі, хоча саме тут вони можуть анонімно і найбільш ефективно проводити свої наступальні операції.
З часом дії з використання передових інновацій можуть чи не повністю вийти з-під юрисдикції суверенних держав.
Мільярдер Пітер Тіль фінансує організацію Seasteading Institute у спробі створити автономну плавучу платформу в Тихому океані, яка повинна стати незалежною економічним майданчиком для технологічних компаній.
Історично технології були невід'ємною частиною процесу підйому і падіння імперій.Відставання Радянського союзу у сфері промислового виробництва, неефективність інфраструктури цієї країни визначили її занепад і крах.
А те, що Китай активно зайнявся розвитком найважливіших галузей промисловості і інших секторів, допомогло йому піднятися і посилитися.
Багато високопоставлених керівники, такі як голова Об'єднаного комітету начальників штабів генерал Мартін Демпсі, говорили, що стан податково-бюджетної сфери Америки та її економіки винятково важливо для національної безпеки.
Зараз звучать численні голоси, що закликають Конгрес і Уолл-стріт навести порядок в економіці країни, однак вони приділяють недостатньо уваги технологічної складової даної проблеми.
Фото topwar.ru
США залишаються головною інноваційної силою в кожній із згаданих галузей технологій.Однак конкуренція постійно посилюється.
Великі корпорації, що визначають розклад сил у сфері сучасних технологій - Google, Facebook, Apple, Cisco, IBM, - американські. Однак все може змінитися з прискореним поширенням технологій по всьому світу.
Геотехнологіческій суперництво характеризується наполегливим придбанням американської інтелектуальної власності Китаєм. Потужні госинвестиции і пільги для китайських науково-дослідних і проектних організацій кажуть, що ця країна скоро перейде від простого копіювання до реальних інновацій. На горизонті вже маячать китайські версії Кремнієвої долини.
Необхідні термінові заходи щодо збереження геотехнологіческіх переваг Америки.Оскільки Китай та інші країни вкладають великі інвестиції в технології, вбачаючи в цьому спосіб забезпечити собі геополітичні та геоекономічні переваги, то ж повинні робити і США.
У цьому плані настійно необхідна бюджетна перебалансіровка з відмовою від застарілих великомасштабних проектів з урядовими дотаціями і перехід до технологічних досліджень і розробок.
Економісти Едвард Менсфілд і Роберт Фогель стверджують, що великі інвестиції в освіту у поєднанні з освоєнням складних технологій дадуть величезні економічні, а отже, і геополітичні вигоди.
Відповідно, більш тісна співпраця між державними органами, приватним сектором та університетами вкрай важливо для швидкого розвитку інновацій в таких галузях як альтернативна енергетика, робототехніка, нанотехнології і синтетична біологія.
Вузи повинні сприяти налагодженню довгострокового співробітництва студентів з цими найважливішими технологічними кластерами, перебудовуючи навчальні програми у сфері науки, технологій, інженерної справи і математики.
Однак освітня система США, яка не сприяє розвиткові науки у себе вдома, сприяє масового напливу наукових кадрів за кордону.
Ці люди змушені потім повертатися у свої країни через обмеження в імміграційній політиці.Отримавши дипломи та наукові ступені в США, ці дослідники відправляються додому, де починають змагатися з Америкою.
Крім сприяння національним інновацій, необхідно вжити заходів на рівні держави з контролю над неминучим поширенням технологій.
Фото artfile.ru
Управління радника Держдепартаменту з науки і технологій, Міноборони та Мінфінансів повинні розширювати співпрацю в пошуку технологій подвійного призначення, в перекритті лазівок, що дозволяють ці технології експортувати, і в застосуванні санкцій проти фірм, що порушують ці важливі заборони.
Звичайно, загроза Америці виходить не тільки за кордону. У результаті дії закону Мура доступ до технологій розширюється, а процес їх створення стає більш демократичним, через що технології подвійного призначення можуть потрапити не в ті руки і всередині самої Америки.
США також потрібна стратегія реагування на можливі атаки. Армія гравців, здатних завдати болючого удару по технологічних основ Америки, розширюється. Значить, держконтроль повинен бути жорсткішим, ніж в інших країнах.
Стратегія вибору цілей потрібна для того, щоб виробити електронні, правові та військові методи реагування на атаки зловмисників.
Технологічні переваги Америки залежать від налагодження більш глибокого діалогу в рядах власного політичного і технологічного керівництва.
На відміну від Китаю, де вісім з дев'яти вищих партійних керівників мають наукові ступені та інженерні спеціальності, Америкою і раніше управляють юристи. Політичний центр країни Вашингтон зовсім не схожий на Кремнієву долину на західному узбережжі країни.Там один політичний табір часто не розуміє пріоритетів і потреб іншого.
У той час як іноземні керівники від Девіда Кемерона до Дмитра Медведєва в пріоритетному порядку відвідують Кремнієву долину під час своїх державних візитів, вашингтонські політики рідко використовують стратегічні можливості цього національного центру інновацій. Щоб залишитися конкурентоспроможною в плані технологій, Америці потрібні зміни.
Щоб процвітати в динамічному і неспокійному світі 21 століття, Америці буде потрібно не тільки геополітична прозорливість і геоекономічні знання, а й геотехнологічні інновації та стратегія.
Ядерний арсенал Америки, її авіаносні бойові групи та інші військові переваги ніяк не допоможуть стримати сили інновацій, які поширюються по світу і сприяють появі нових форм впливу.
Нові технології та стрімкі темпи їх розвитку почнуть впливати на світ набагато швидше, ніж здається. Це призведе не тільки до падіння усталених режимів, але і до зміни в глобальному балансі сил.
Фото danpontefract.com
Ніхто не міг передбачити, яку важливу роль Twitter і Facebook зіграють у бурхливих політичних подіях арабської весни. Точно так само недооцінюються робототехніка, штучний інтелект, синтетична біологія, а також їх величезні можливості у зміні існуючого світопорядку.
Битва за геотехнологічні переваги, яку ведуть держави, корпорації та недержавні сили, має більш серйозні наслідки для національної безпеки і зовнішньої політики, ніж здається.
Оригінал Публікації: The Power of Moore's Law in a World of Geotechnology

1 коментар:

  1. Моє свідчення Привіт усім. Я тут, щоб засвідчити, як я отримав свою позику у містера Бенджаміна після того, як я кілька разів звертався до різних позикодавців, які обіцяли допомогти, але вони ніколи не видавали мені позику. Поки мій друг не познайомив мене з містером Бенджаміном Лі, пообіцяв мені допомогти, і справді він зробив те, що обіцяв, без жодної затримки. позику і змінило моє переконання. Я не знаю, чи потребуєте Ви якимось чином справжньої та термінової позики, будь ласка, зв’яжіться з паном Бенджаміном через WhatsApp + 1-989-394-3740 та його електронну адресу: 247officedept@gmail.com дякую.

    ВідповістиВидалити