Шукати в цьому блозі

середу, 24 квітня 2013 р.


Азаров визнав, що сланцевий газ несе "певну загрозу" екології.....




Прем'єр Микола Азаров визнає наявність загрози для екології при видобутку сланцевого газу.
"Звичайно, треба сказати відверто, певні проблеми і певна загроза екології є, як, втім, і при будь-якому практично промисловому виробництві", - написав Азаров на своїй сторінці в Facebook.
"Але, скажімо, не треба говорити про те, який збиток екології приносить металургійний або хімічний завод та інші виробництва, тобто в будь-якому промисловому виробництві є ризики. Але завдання технологів, промисловців зробити так, щоб ці ризики були мінімальними", - зазначив прем'єр .
"Якщо відповідні компанії зуміли домогтися цього в США і Канаді, то і в нас ніяких сумнівів немає, що і ми зуміємо забезпечити такий самий рівень екологічного захисту, як і в цих країнах. До речі, положення про це є важливою складовою в договорі про розділ продукції", - написав Азаров.
Він також підкреслив, що Україна вивчала досвід США і Канади з видобутку сланцевого газу, у тому числі екологічні аспекти видобутку.
У той же час, Азаров зазначив, що останнім часом в Україні виникає дуже багато спекуляцій з приводу видобутку сланцевого газу.
"І опозиційні партії підхопили ці спекуляції, а може й самі причетні до їх розповсюдження. Керуються вони простим принципом: "Чим гірше - тим краще". По ідеї, вони повинні були б пригадати, кому Україна зобов'язана такими зашкалюючими цінами на газ, а зараз і виставленому багатомільярдному рахунку", - вважає він.
Водночас, як повідомляє 5 канал, проти намірів видобувати сланцевий газ на території Львівської та Івано-Франківської областей виступили місцеві мешканці та геологи.
Разом з тим, вдова Джона Леннона Йоко Оно, яка бореться із забрудненням навколишнього середовища, вимагає від губернатора штату Нью-Йорк не дозволяти видобуток нафти і газу, що здійснюється за допомогою гідравлічного розриву пласта (ГРП).
Художниця звернулася до губернатора за допомогою телеролику, повідомляє Укрінформ з посиланням на журнал Rolling Stone.
У ролику Йоко демонструє, що відбувається, коли води з домішками захоплюються водозабором міста для подачі їх жителям. На кадрах у води, що поставляється городянам, коричнюватий "нафтовий" відтінок, а струмінь, що тече з крана, займається.
У липні 2012 року Йоко та її син Шон Леннон заснували рух "Артисти проти гідророзриву пласта". Захисники природи вважають, що ГПР призводить до появи в грунтовій воді безлічі домішок, шкідливих для людини, включаючи бензол, толуол, етилбензол і діметилбензоли. Крім того, в місцях видобутку сланцевого газу збільшується небезпека землетрусів.
Гідророзрив пласта - один з методів розробки нафтових і газових свердловин. Метод полягає в створенні тріщини в пласті грунту і нагнітання тиску за допомогою рідини для збільшення притоки нафти або газу, що видобувається.

Немає коментарів:

Дописати коментар