Шукати в цьому блозі

неділю, 28 квітня 2013 р.

Стамбульська канвенція -тимчасове ввезення автомобілів в Україні.
-На даний час питання тимчасового ввезення на митну територію України врегульовано положеннями Конвенції про тимчасове ввезення (м. Стамбул, 1990) (далі – Конвенція)
Статтею 2 Додатка С Конвенції встановлено, що правом на тимчасове ввезення відповідно до статті 2 цієї Конвенції (з загальним умовним звільненням від ввізного мита і податків та без застосування ввізних обмежень чи заборон економічного характеру) користуються транспортні засоби комерційного чи приватного використання.
Термін «комерційне використання» відповідно до статті 1 Додатка С до Конвенції означає платне перевезення осіб або промислове чи комерційне платне або безоплатне перевезення вантажів.
Для того, щоб можна було скористатись правами на пільги, які надаються цим Додатком, транспортні засоби комерційного використання повинні бути зареєстрованими на території, яка не є територією тимчасового ввезення, на ім'я особи, яка зареєстрована або постійно проживає за межами території тимчасового ввезення, і ввозитись та використовуватись особами, які здійснюють свою діяльність з такої території (Ст. 5 Додатка С до Конвенції).
Термін «особа» відповідно до пункту f) статті 1 Конвенції означає як фізичну, так і юридичну особу, якщо інше не передбачене контекстом.
При цьому звертаємо Вашу увагу, що відповідно до Статті 8 Додатка С до Конвенції кожна Договірна Сторона має право відмовити у наданні права на тимчасове ввезення або відкликати його стосовно транспортних засобів комерційного використання, які використовуються для внутрішніх перевезень.
Згідно з пунктом 59 статті 4 Кодексу транспортні засоби комерційного призначення – будь-який , автотранспортний засіб, що використовуються в міжнародних перевезеннях для платного транспортування осіб або для платного чи безоплатного промислового чи комерційного транспортування товарів разом з їхніми звичайними запасними частинами, приладдям та устаткуванням, а також мастилами та паливом, що містяться в їхніх звичайних баках упродовж їхнього транспортування разом із транспортними засобами комерційного призначення.
Частиною шостою статті 104 Кодексу визначено, що для поміщення товарів у митний режим тимчасового ввезення особа, відповідальна за дотримання митного режиму, повинна:
1) подати митному органу, що здійснює випуск товарів, транспортних засобів комерційного призначення у режимі тимчасового ввезення, документи на такі товари, транспортні засоби, що підтверджують мету їх тимчасового ввезення;
2) у випадках, передбачених законодавством, надати митному органу зобов'язання про реекспорт товарів, транспортних засобів комерційного призначення, які тимчасово ввозяться, у строки, встановлені митним органом;
3) подати митному органу дозвіл відповідного компетентного органу на тимчасове ввезення товарів, якщо отримання такого дозволу передбачено законодавством;
4) сплатити митні платежі відповідно до статті 106 цього Кодексу або забезпечити виконання зобов'язання із сплати митних платежів відповідно до розділу X цього Кодексу.

Частиною третьою статті 189 Кодексу встановлено, що тимчасове ввезення транспортних засобів комерційного призначення на Україну допускається за умови, що такі транспортні засоби не використовуватимуться для внутрішніх перевезень в Україні.
перелік документів, визначено статтями 221, 222 та 335 Кодекс.
Таким чином законодавством не передбачено пільг в оподаткуванні при тимчасовому ввезенні автомобіля для пошуку замовників для фірми нерезидента на території України.

-Згідно з пунктом с.) статті 1 Додатка А до Конвенції про тимчасове ввезення (м. Стамбул, 1990 рік) /далі - Конвенція/, книжка СPD означає документ на тимчасове ввезення, що використовується для тимчасового ввезення транспортних засобів.
При цьому відповідно до пункту а.) статті 1 Додатка А Конвенції документ на тимчасове ввезення це міжнародний митний документ, що приймається як митна декларація і дозволяє ідентифікувати транспортні засоби та містить міжнародну чинну гарантію на покриття ввізного мита і податків.
Також, пунктом f.) статті 1 Додатка A Конвенції визначено, що асоціація-гарант означає асоціацію, яка визнана митними органами Договірної Сторони для надання гарантій на суми, зазначені у статті 8 цього Додатка, на території такої Договірної Сторони, і яка є членом ланцюгової системи гарантій.
Згідно зі статтею 4 Додатка А до Конвенції кожна Договірна Сторона, за умов і гарантій, які вона визначає, може уповноважувати асоціації-гаранти виступати поручителями і видавати документи на тимчасове ввезення, прямо або за посередництвом асоціацій, що видають документи.
Асоціація-гарант може бути уповноваженою Договірною Стороною лише якщо її гарантія поширюється на ті види відповідальності, які виникають у такій Договірній Стороні у зв'язку з операціями, що здійснюються на підставі документів на тимчасове ввезення, виданих відповідними асоціаціями, що видають документи.
На сьогоднішній день асоціація–гарант, яка виступатиме поручителем по книжкам CPD на території України, та є членом ланцюгової системи гарантій, в Україні не визначена.
З огляду на викладене вище повідомляємо, що при тимчасовому ввезенні на митну територію України транспортного засобу книжка СPD не використовується.
Також повідомляємо, що згідно з пунктом b) Додатка А до Конвенції книжка ATA" означає документ на тимчасове ввезення, що використовується для тимчасового ввезення товарів, за винятком транспортних засобів.

-Згідно з частинами третьою та четвертою статті 380 Кодексу
Тимчасово ввезені транспортні засоби особистого користування можуть використовуватися на митній території України виключно тими громадянами, які ввезли їх в Україну, для їх особистих потреб, не можуть використовуватися для цілей підприємницької діяльності в Україні, бути розкомплектовані, а також відчужені чи передані у володіння, користування або розпорядження іншим особам/

-Згідно зі статтею 1 Додатка С до Конвенції про тимчасове ввезення термін «комерційне використання» означає платне перевезення осіб або промислове чи комерційне платне або безоплатне перевезення вантажів.
Статтею 5 Додатка С до Конвенції про тимчасове ввезення зазначено, що для того, щоб можна було скористатись правами на пільги, які надаються цим Додатком, транспортні засоби комерційного використання повинні бути зареєстрованими на території, яка не є територією тимчасового ввезення, на ім'я особи, яка зареєстрована або постійно проживає за межами території тимчасового ввезення, і ввозитись та використовуватись особами, які здійснюють свою діяльність з такої території.
Частиною першою статті 9 Додатка C до Конвенції про тимчасове ввезення встановлено, що подальше вивезення транспортних засобів комерційного використання відбувається відразу ж після закінчення транспортних операцій, для яких вони були ввезені.
Також згідно з пунктом 59 статті 4 Кодексу транспортні засоби комерційного призначення – це транспортні засоби, що використовуються в міжнародних перевезеннях для платного транспортування осіб або для платного чи безоплатного промислового чи комерційного транспортування товарів/

Стаття 221. Порядок декларування автотранспортних засобів комерційного призначення, які перевозять товари через митний кордон України
1. Автотранспортний засіб комерційного призначення, що використовується для переміщення товарів через митний кордон України, не потребує окремої митної декларації, якщо під час такого переміщення декларуються товари, які перевозяться цим автотранспортним засобом.
2. Відомості про автотранспортний засіб комерційного призначення, що перевозить товари, вносяться до митної декларації, за якою оформлено ці вантажі, книжки МДП, передбаченої Митною конвенцією про міжнародне перевезення вантажів із застосуванням книжки МДП 1975 року, товарно-транспортних накладних, дорожнього листа, провізних та інших супровідних документів, передбачених законодавством.

Стаття 222. Порядок декларування порожніх автотранспортних засобів комерційного призначення та автотранспортних засобів комерційного призначення, які перевозять пасажирів через митний кордон України
1. Порожні автотранспортні засоби комерційного призначення та автотранспортні засоби, які перевозять пасажирів через митний кордон України, декларуються шляхом подання національних реєстраційних документів.

Стаття 335. Подання документів та відомостей, необхідних для митного контролю
1. Під час переміщення товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України декларант, уповноважена ним особа або перевізник залежно від виду транспорту, яким здійснюється перевезення товарів, надають митному органу в паперовій або електронній формі такі документи та відомості:
1) при перевезенні автомобільним транспортом:
а) документи на транспортний засіб, зокрема ті, що містять відомості про його державну реєстрацію (національну належність);
б) транспортні (перевізні) документи (міжнародні товаротранспортні накладні);
в) визначений актами Всесвітнього поштового союзу документ, що супроводжує міжнародні поштові відправлення (за їх наявності);
г) комерційні документи (за наявності) на товари, що перевозяться, які містять відомості, зокрема, про найменування та адресу перевізника, найменування країни відправлення та країни призначення товарів, найменування та адреси відправника (або продавця) та отримувача товарів;
ґ) відомості про кількість вантажних місць та вид упаковки;

постановою Кабінету Міністрів України від 07.09.2012 № 1388 (зі змінами)

Відповідно до статті 5 Додатка C до Конвенції для того, щоб можна було скористатись правами на пільги, що надаються цим Додатком, транспортні засоби комерційного використання повинні бути:
по-перше, зареєстрованими на території, яка не є територією тимчасового ввезення;
по-друге, зареєстрованими на ім’я особи (юридичної чи фізичної), яка зареєстрована (юридична особа) або постійно проживає (фізична особа) за межами території тимчасового ввезення;
по-третє, ввозитись та використовуватись особами, які здійснюють свою діяльність з території, яка не є територією тимчасового ввезення.

Громадянин, який ввозить транспортний засіб комерційного призначення на митну територію України, повинен мати:
документи, що підтверджують здійснення цим громадянином діяльності на користь юридичної особи – власника (користувача) транспортного засобу;
належний дозвіл користувача права на тимчасове ввезення транспортного засобу;
документи на транспортний засіб, що підтверджують його реєстрацію в іншій державі на ім’я особи, яка зареєстрована або постійно проживає за межами України;
документи на транспортний засіб, що підтверджують мету його тимчасового ввезення;
документи, що підтверджують комерційне використання транспортного засобу;
документи, що підтверджують постійне проживання або тимчасове перебування на законних підставах на території, яка не є територією тимчасового ввезення.


Згідно з пунктом 1.4 розділу I Технології прикордонного та митного контролю у пунктах пропуску через державний кордон для автомобільного сполучення, затвердженої наказом Адміністрації Державної прикордонної служби України, Державної митної служби України від 11.06.2008 № 505/642, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 14.08.2008 за № 753/15444 (далі – Технологія), у пунктах пропуску для автомобільного сполучення для здійснення прикордонного та митного контролю транспортних засобів:
що здійснюють міжнародні перевезення товарів у рамках зовнішньоекономічних договорів (контрактів) суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності;
що здійснюють перевезення товарів фізичних осіб, які не є суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності, в обсягах, що підлягають обов’язковому письмовому декларуванню та оподаткуванню;
що використовуються (можуть використовуватися) для перевезення зовнішньоекономічних вантажів та переміщуються порожніми;
вантажних і вантажно-пасажирських мікроавтобусів;
легкових транспортних засобів з причепами, що використовуються (можуть використовуватися) для перевезення товарів,
 471 - 473, 476, 482 - 484

cт.481 штрафи або конфіскація:
до 3 доби - 50х17=850
     3-10 - 300
     10>  - 1000

Немає коментарів:

Дописати коментар