Шукати в цьому блозі

неділю, 9 червня 2013 р.

Євреї стурбовані проблемою чистоти своєї расси: В Світі 600 мільйонів євреїв, "на жаль" разом з напівкровками ...
І як би вони нам весь цей час не брехали, що їх всього 25 мільйонів у Світі, ми знаємо - це нахабна брехня щоб приспати пильність інших націй і народів світу. Вони скрізь. Наводимо факти свідчень їхньої ж авторитетів:

Russian - Torah, Judaism and Jewish Info Університет іудаїзму
Знайомий запал Р-н Олександр Фейгін
Цікавий аналіз психології правителів (і не тільки їх) дає раббі Шломо Іцхакі (Раші), розбираючи історію з упертим фараоном. Всевишній говорить йому: "Відпусти народ Мій", - але той раз за разом упирається.

Раші призводить притчу про двох віруючих. Один лікар каже хворому: не пий холодного, що не лежи на сирому, - але хворий не слухається. Інший дає в точності ті ж поради, але посилається на прецеденти: такий-то пив холодну, такий-то лежав на сирому, - і дивись, чим це для них скінчилося. Другого лікаря хворий швидше послухається.

Як часто ми помічаємо цю рису в наших дітях-підлітках. Як важко переконати їх в очевидному, змусити тепло одягатися в холодні дні, повертатися додому в розумний час, робити уроки, не лізти в "історії". Але хто ми і що ми в їх очах? Безнадійно відстали від життя "пережитки". Ні, вони нас, зрозуміло, люблять. Просто всерйоз не приймають. І навіть якщо, слідуючи притчі Раші, ми посилаємося на прецеденти, слова наші залишаються для них надокучливим дзижчанням "предків". На те вони й підлітки. На івриті цю пору в житті людини називають ласкаво: "тіпеш-есре" (щось на кшталт "кретінейджер" або "дурнадцатілетній").

Втім, чи тільки підлітки такі? Все, що говорять предки (на цей раз - без лапок) зустрічає скептичну посмішку на вустах нащадків. Всі ці ваші пережитки середньовіччя! Залиште нас у спокої, ми самі все знаємо.

Одного разу я отримав завзято-лайливе лист від одного пенсіонера, жителя Акко. Якщо передати ідею гранично коротко, то вона полягає в тому, що євреєм треба рахувати не по матері, а по кому завгодно, аж до сусіда. Це правильно, тому що так нас буде більше. А чим більше, тим, упевнений він, краще. Як у старому анекдоті: "Ми робимо людство чистіше", - сказав арієць. "А ми робимо його частіше", - сказав китаєць.
З такими листами не варто сперечатися. Зазвичай за ними стоїть суміш добре засвоєного партійного словоблудства і викликає глибоке співчуття особистої трагедії (як правило такий дідусь - єдиний єврей у своїй родині). Гірко за що пише, а допомогти нічим.
Але в цьому листі була непередбачена родзинка: автор писав "Б-г" з дефісом, та й взагалі текст віддавав добре зазубреної релігійною термінологією. Автор не питав, а стверджував: єврейство по матері, як і заборона на змішані шлюби, не приведений у Торі і навіть в Талмуді не збережено.
Не вдаючись у докладну відповідь, зауважимо, що обидва твердження невірні. Цікаві можуть знайти відповідні тексти по всій довжині та ширині єврейського корпусу писемності від Тори ("Дваро" 7:3-4, "Ваікра 24: 10), до Талмуда (Кідушін 66а-686), Шулхан Арух (" Евен га-Езер " 16) і пізнішої раввинской літератури.
Цікаво інше: за запальності підліткової самовпевненістю коштує той самий механізм, про який говорить Раші. Даремно буде давати лікар такому пацієнтові поради, марно будуть історик, рабин, юрист сипати вченими відповідями. Тут потрібен фахівець другого роду (по Раші), який скаже: ти не перший висловлюєш ці претензії, до тебе все це було вже багато разів, багато пили холодне і лежали на сиром і всі знають, чим це скінчилося.
Мало попередити такого: "Не пий, козеня, Иванушкой станеш", треба розповісти йому, що стало з тими козенятами, які до нього пили з калюжі асиміляції. Якби не змішані шлюби, нас було б сьогодні близько шестисот мільйонів. Нас куди менше, але ми євреї. Ми будемо раді, якщо нас буде більше, але готові платити за це не будь-яку ціну.
Адже жодна розсудлива людина не віддасть перевагу тонну латуні кілограму золота.

Немає коментарів:

Дописати коментар