Шукати в цьому блозі

понеділок, 5 серпня 2013 р.


Економіка на межі прірви, промисловість в кризі, капітал витікає, деградація наростає, економіка і соціальна сфера недофінансовуються ...
1.      Деіндустріалізірованная економіка стрімко згасає - за підсумками першого півріччя 2013р. приріст ВВП склав менше 1,7%, що в 2,5 рази нижче 4,5%, що мали місце роком раніше. При цьому в червні зростання російської економіки сповільнилося до 1,5%, а в травні і зовсім не дотягнув до 1%. Російська «економіка труби» вже сьогодні знаходиться в передкризовому коматозному стані. І це на тлі стабільно високих цін на енергоносії - у січні-червні 2013р. середня ціна на нафтову суміш Urals перевищила 106,5 дол До бюджету закладено зростання ВВП на 3,5%, Медведєв обіцяє 4-4,5%, а для фінансування передвиборних обіцянок Путіна потрібно зростання на 5-5,5%. Зрив всіх планів.
Росії не допомагає навіть дорога нафта - це дефолт архаїчної ресурсно-сировинної моделі «зростання без розвитку», що припускає проїдання нафтодоларів, іноземних кредитів і дістався у спадок від СРСР виробничого, інфраструктурного та науково-технічного потенціалу. Темпи зростання випуску товарів і послуг за основними видами економічної діяльності, що забезпечує понад 75% ВВП Росії, стиснувся з 5 до 0,7% - це найгірший динаміка з 2009р.
2.      Деградація структури економічного зростання - зростання фіксується виключно в спекулятивних і торговельно-посередницьких видах діяльності, а також у приватизується бюджетній сфері. Якщо економіка Росії в першому кварталі зросла на 1,6%, то нічого не виробляє фінансова діяльність на 12,3%, готельно-ресторанний комплекс - на 3,2%, операції з нерухомим майном - на 7%, а активно приватизовується і коммерціалізіруемая соціальна сфера та охорона здоров'я показали зростання доданої вартості на 5,5 і 4,2% відповідно. Відверто кризові тенденції спостерігаються в реальному секторі економіки, без яких не мислимі модернізація та інновації: додана вартість у сільському господарстві зростає всього лише на 1,6% (про тив 3,1 % роком раніше), в обробних виробництвах - на 1,3% (про тив 6,2 %), будівельному комплексі - на 0,4% (про тив 2,6 %), транспорті та зв'язку - на 0,6% (про тив 1,4 %), а у виробництві електроенергії, газу та води знижується на 2,4% при спаді діяльності домашніх господарств на 0,4%. Це глухий кут - «нафтогазовий Титанік» йде на дно і нинішній уряд лише погіршує становище своєї по-гайдарівського ультраліберальної соціально-економічною політикою.
3.      Спад у реальному секторі економіки - в пером півріччі 2013р. промислове виробництво зросло на ледь відмітні від статистичної похибки 0,1% (роком раніше зростання на 3,1%). При цьому обробні виробництва вже увійшли в депресивний стан - зростання зійшов нанівець (0% зростання в січні-червні 2013р.), Тоді як ще роком раніше виробництво зростало на 4,5%. При цьому в травні промислове виробництво скоротилося на 1,4%, а в обробній промисловості обвал переви сил 4,4 % - настільки глибокого спаду виробництва не спостерігалося аж з осені кризового 2009р. Видобуток сировини додає всього лише 1% (0,9% роком раніше), незважаючи на зростання цін на сировину, а виробництво газу, електроенергії, тепла і води падає на 0,7%. Спад в системі природних монополій - випереджаюче макроекономічний індикатор кризової ситуації в реальному секторі економіки. Гірше того, обсяг вантажоперевезень на транспорті скоротився на 0,9%, вантажообіг на залізничному транспорті (відбиває ситуацію у видобувній і обробній промисловості) впав на 3%, а обсяг навантаження основних вантажів на ж / д транспорті стиснувся на 3,7%.
4.      Спад ділової активності - за період з січня по червень 2013р. зведений індекс ділової активності в обробних виробництвах з урахуванням календарного та сезонного чинників знизився з 0 до -3,6 пунктів, у видобутку сировини - з 1 до 0, а у виробництві електроенергії, газу та води індекс як і раніше знаходиться на позначці в -2 пункту. За оцінками керівників організацій видобувних та обробних виробництв у липні 2013р. баланс оцінок у сфері попиту на вироблену ними продукцію (портфель замовлень) у видобувних виробництвах склав -16%, а в обробній промисловості -32%, що помітно гірше -8% і -22% відповідно роком раніше.
5.      Зростаюча залежність від імпорту - на тлі спаду експорту на 4,8% і зростання імпорту на 4,6% при депресивному стані промисловості це посилює залежність від імпортних товарів. Протягом 2000-2012рр. номінальні темпи зростання імпорту не опускалися нижче 40-45%, а реальні становили 30-35%. Тоді як виробництво в обробній промисловості збільшувалася в середньому на 5,5-6%.
6.      Спад споживчої активності та інвестицій - незважаючи на 38% зростання кредитування населення з боку банків, у першому півріччі 2013р. в порівнянні з аналогічним періодом 2012р. темпи зростання роздрібного товарообігу стиснулися з 7,7 до 3,7%, а обсягу платних послуг населенню з 4,2 до 2%. Поряд з цим посилюється інвестиційний криза в міру згортання інвестицій з боку великих держкомпаній і «олімпійських будівництв» - зростання капітальних вкладень в основні фонди на 12,8% у січні-червні 2012р. змінився спадом на 1,4% сьогодні.
7.   Примітивізація джерел економічного зростання - спостерігається стрімка деградація російської економіки методом кількісного використання. Так, у першому кварталі 2013р. при зростанні ВВП на 1,6% в річному вираженні валове нагромадження капіталу після обвалилося на 12,2% після зростання на 7,5% роком раніше. При цьому, якщо темпи зростання нагромадження основного капіталу (тобто капітальних вкладень в основні фонди) стислося з 15,5 до 0,1%, то накопичення оборотного капіталу впало більш ніж в 2,5 рази. Іншими словами, це свідчить про те, що промислові підприємства в спішному порядку згортають інвестиційні програми і скорочують виробництво, акцентуючись на розпродажі наявних запасів. Приріст доданої вартості в експорті сповільнилося з 4,2 до 0,4%, а в імпорті - з 13 до 4,9%. Загасає основний двигун російської економіки - споживчий попит домашніх господарств. Темпи зростання витрат на кінцеве споживання впали з 6,5 до 4,4%, причому зростання витрат домашніх господарств сповільнилося з 9,1 до 6,1%.
Чи не особливо активну антикризову роль по заміщенню випадає споживчої і інвестиційної активності відіграє держава - темпи зростання споживання з держави прискорилися з ледь помітних 0,4 до 0,5%. Показово, що в порівнянні з аналогічним періодом 2012р. у першому півріччі 2013р. норма накопичення капіталу скоротилася з 18,3 до 16% ВВП (з нього норма нагромадження основного капіталу залишилася незмінною на позначці в 14,7%), зміни матеріальних запасів і оборотного капіталу - з 3,6 до 1,3%, а чистого експорту - з 11 до 8,2%.Притому що витрати на кінцеве споживання підскочили з 70,7 до 75,8% ВВП, з яких домашніх господарств - з 49,6 до 53,5% ВВП. Росія прагне споживати на рівні економічно розвинених країн з диверсифікованою наукомісткої промисловістю і розвиненим науково-технічним потенціалом, і при цьому практично не інвестувати кошти в модернізацію виробництв і не виробляти готову продукцію з високою доданою вартістю за прикладом слаборозвинених країн і «бананових республік».
8. Масштабний відтік капіталу - тільки в першому півріччі 2013р. компаніями і банками з Росії було вивезено понад 38,4 млрд. дол Це 71% сумарного вивозу капіталу за підсумками всього 2012р. (53,8 млрд. дол). За підсумками року з російської економіки буде вивезено не менше 55-60 млрд. дол - близько 3% ВВП або 15% федерального бюджету Росії в 2012р. При цьому в Мінфіні і Центральному Банку вже п'ять років поспіль хронічно помиляються з прогнозом і дають райдужні обіцянки - у поточному році там очікували побачити нульове сальдо руху капіталу. І лише в середині липня Мінекономіки озвучило новий прогноз - 50-55 млрд. дол Всього ж за період з січня 2008р. по червень 2013р. з Росії було вивезено 396,9 млрд. дол Це перевищує розмір федерального бюджету Росії в 2012р. і сукупні капітальні вкладення в основні фонди в той же період. Тільки за рахунок цього джерела можна було б подвоїти інвестиції в російську промисловість та інфраструктуру.
9.      Стрибок незаконного вивезення капіталу - екс-глава Центрального Банку Росії навесні 2013р. визнав, що в російській фінансовій системі величезна діра - тільки в 2012р. і тільки врахованим ЦБ РФ чином незаконно було вивезено близько 49 млрд. дол (1,5 трлн. рублів). Однак віз і нині там - у першому півріччі 2013р. за даними платіжного балансу Банку Росії з порушенням чинного валютного, податкового, митного законодавства було вивезено 27,9 млрд. дол Роком раніше - 27,3 млрд. дол З цієї суми 18,1 млрд. дол довелося на сумнівні зовнішньоекономічні операції ( неповернення експортної виручки, ненадходження товарів і послуг у рахунок оплати імпорту, фіктивні операції на фінансовому ринку і т.д.), а 9,8 млрд. дол - вивезення відверто кримінальних активів (стаття «Чисті помилки і пропуски» платіжного балансу).
10.  Обвал рентабельності економіки - у січні-травні 2013р. сальдований фінансовий результат російських організацій обвалився на 21,7% порівняно з минулим роком (з 3,44 до 2,69 трлн дол. рублів). При цьому в сільському господарстві спад переви сил 54 %, у видобутку сировини та обробної промисловості спад прибутків соста вил 21,9 %, на залізничному транспорті - 47,6%, на сухопутному транспорті - 76,4%, в оптово-роздрібній торгівлі - 22%, а на ринку нерухомості - на 55,2%. Як завжди, на плаву залишаються природні монополії, перекупники і експортоорієнтовані галузі - в трубопровідної системи спад Прибуток не переви сил 6,9 %, в системі зв'язку - 6,3%, а у виробництві газу, електроенергії та води, а також у будівельному секторі розмір доходів і зовсім виріс на 2,4 і 14,2% відповідно.
11.  Хронічне недофінансування національної економіки і соціальної сфери -у січні-червні 2013р. зафіксований профіцит федерального бюджету РФ в розмірі 306,8 млрд. рублів 1% ВВП). Однак це результат недофінансування економіки - дохідна частина виконана на 48,6% від запланованого на рік обсягу, а видаткова відомість лише на 44,4%.За підсумками півріччя національна економіка профінансована на 34%, ЖКГ - на 40,5%, культура і кінематографія - на 32,8%, охорону здоров'я - на 42,2%, соціальна політика - на 45,6%, фізична культура і спорт - на 48,3%, міжбюджетні трансферти - на 47,7%, а національна безпека - на 41,9%.
При цьому вкрай складна ситуація з бюджетним фінансуванням спостерігається по цілому ряду напрямків - водне господарство профінансовано на 29,7% о запланованого на рік рівня, транспорт - на 22,6%, дорожнє господарство - на 26,6%, ПЕК - 38,1 %, відтворення мінерально-сировинної бази - на 39,5%, житлового господарства - на 20,5%, комунальне господарство - на 16,4%, дошкільна освіта - на 3,6%, середню професійну освіту - на 42,3% , культура - на 31,4%, соціальне обслуговування населення - на 39%, масовий спорт - на 25,1%, захист населення і територій від надзвичайних ситуацій - на 39,7%, державний матеріальний резерв - на 38,2%, забезпечення проведення референдумів і виборів - на 21,6%.
12.  Провал зі збором податків - у зв'язку з найсильнішим за останні 4 роки спадом виробничої та інвестиційної активності Федеральна податкова служба зафіксувала спад на 0,5% переказів до консолідованого бюджету Росії (до 5443000000000. рублів). При цьому якщо доходи федерального бюджету зросли на 1,9% завдяки високим цінам на нафту і надходженнями від нафтогазового комплексу, то регіональні бюджети, найбільш сильно залежні від обробних виробництв і ділової активності на місцях, зафіксували спад податкових надходжень на 5,2%.
13.  Спад запасів зернових і посівних площ - у першому півріччі розмір посівних площ скоротився на 20,7% по цукрових буряках, на 4,4% по картоплі і на 1,4% по овочах.Одночасно з цим на 24,5% обвалилися запаси зерна в сільськогосподарських і заготівельних організаціях (з 16,9 до 12,8 млн. тонн.). Запаси пшениці скоротилися на 41,9% (з неї придатної для продовольчих потреб - на 55,1%), жита - на 36,3%, просо - на 59,5%, рису - на 48,9%, ячменю - на 19,6%, а вівса - на 29,2%. До кінця 2013р. Росія ризикує отримати дефіцит зернових і, як наслідок, сплеск цін на продукти харчування. Тим більше на тлі скорочення поголів'я великої рогатої худоби на 1,8% (корів - на 1,7%), а також зниження надоїв молока на 4,2% і виробництва яєць на 0,7%.
14.  Сплеск інфляції - Уряд, як завжди, втрачає контроль над інфляцією: темпи зростання споживчих цін перевищили 7,2% за підсумками першого півріччя 2013р. - Це в 2 рази перевищує зростання цін роком раніше (3,8%). Вже сьогодні можна сміливо забути про обіцяну Урядом і закладену у федеральному бюджеті на 2013р. інфляцію в 5,5%.
15.  Подорожчання продуктів харчування - товари і послуги першої необхідності ростуть в ціні в 2-2,5 рази швидше офіційної інфляції - у першому півріччі в річному вираженні хліб подорожчав на 15,7% (оновивши цінові максимуми 2008р.), макаронні вироби - на 11,8%, алкогольні напої - на 18%, а плодоовочева продукція стала дорожчою на 15,2%. Відверте свавілля спостерігається по ряду товарних груп - так, тільки за період з кінця грудня 2012р. по середину липня 2013р. (Тобто за 7 місяців) ціни на білокачанну капусту підскочили на 162%, а картопля подорожчала в 2 рази при одночасному подорожчанні борошна на 9% і хліба на 7,2%. Реальна інфляція для 70% росіян з доходами менш 22,8 тис. рублів (середній душовий дохід в Росії в 2012р.) Перевищує 12-13%, а для малозабезпечених категорій громадян досягає 15-18% щорічно.
16.  Свавілля монополій і зростання платності соціальних послуг - стрімкими темпами продовжують рости ціни на послуги інфраструктурних та природних монополій.За підсумками першого півріччя 2013р. ціни на автомобільний бензин зросли на 8,1%, утримання і ремонт житла подорожчали на 8,2%, вивіз сміття - на 9,6%, комунальні послуги - на 10,7%, гаряче водопостачання - на 12,7%, опалення - на 10,9%, газопостачання - на 14,2%, а житлові послуги зросли в ціні на 8,1%. Сплеск цін спостерігається в активно приватизується і коммерціалізіруемой бюджетній сфері - медичні послуги в січні-червні подорожчали на 7,9%, послуги пасажирського транспорту - на 9,9%, послуги освіти - на 10,5%, послуги організацій культури - на 9, 2%, побутові послуги - на 7,9%, а послуги дошкільного виховання виросли в ціні на 6,5%.
17.  Стрибок злиднів - у першому кварталі 2013р. чисельність росіян з доходами нижче величини прожиткового мінімуму в порівнянні з аналогічним періодом 2012р. виросла на 500 тис. осіб - з 19,1 до 19,6 млн. росіян. Або з 13,5 до 13,8% населення Росії. Однак на ділі ситуація набагато гірше - прожитковий мінімум (7095 рублів) з урахуванням офіційної інфляції за період 2010-2013рр. не тільки не зріс у реальному вираженні, але навіть примудрився знизитися на 15,5%. За своєю калорійності споживчий кошик поступається пайку німецького військовополоненого в 1943р. - Реальний прожитковий мінімум має становити як мінімум 12,5 тис. рублів. У такому випадку за межею бідності опиниться 45-50% росіян - або 70-75 млн. чоловік.
18.  Розрив у рівні оплати праці по галузях економіки розростається - як і раніше зберігається критичний і неприпустимий розрив у рівні оплати праці працівників у видобувних виробництвах низьких переділів і торговельно-посередницьких видах діяльності з одного боку і наукомістких виробництв високих переділів з ​​іншого.
Так, при середній заробітній платі в 29,723 рублів в травні 2013р. в сільському господарстві розмір оплата праці виявився в два рази нижче (15,6 тис. рублів), в текстильній промисловості на 55% (13,2 тис.), у шкіряній промисловості - на 51% (13,8 тис.), в виробництві харчових продуктів - на 20% (23,4 тис.), в обробці деревини - на 44% (16,5 тис.), у виробництві гумових і пластмасових виробів - на 28% (21 тис.), у виробництві готових металевих виробів - на 22% (22,4 тис.), у роздрібній торгівлі - на 33% (19,2 тис.), в ресторанно-готельному комплексі - на 36% (18,7 тис.), а в системі освіти і охорони здоров'я середні заробітні плати відповідно на 24 і 22% нижче середнього показника по Росії (24,4 і 25,2 тис. рублів).
При цьому середній розмір оплати праці у фінансовому секторі в 2,2 рази перевищує середній по російській економіці (62,4 тис. рублів), в трубопровідної системи - в 3 рази (90 тис.), у виробництві нафтопродуктів - в 2,3 рази (63,7 тис.), у видобутку паливно-енергетичних корисних копалин - в 2,1 рази (58,9 тис.), а у видобутку металевих руд на 46% (43,9 тис. рублів). Практично чотириразовий розрив у рівні оплати праці працівників наукомістких виробництв і працівників, обслуговуючих найбільш високорентабельні експортоорієнтовані базові галузі «економіки труби», блокує перетікання кваліфікованих кадрів (і капіталу) у високотехнологічні галузі промисловості, перешкоджає структурно-технологічної модернізації, пригнічує інноваційну активність, посилює деградацію науково -технічного потенціалу, загострює примітивізацію виробництв, консервує технічну відсталість і закріплює за Росією статус сировинної колонії економічно розвинених країн.
19.  Стрімке зростання зовнішнього боргу - сукупний розмір зовнішнього боргу Росії (як держави, так і фінансових і нефінансових організацій) за останні півроку (з січня 2012р. по липень 2013р.) виріс на 30% - c 541 до 703,8 млрд. дол . Вже сьогодні розмір зовнішнього боргу на 30% перевищує рівень осені кризового 2008р. (540,8) і на 40% більше міжнародних резервів Росії (513,7 млрд. дол).
При цьому якщо зовнішній борг держави у вузькому визначенні не перевищує 56,8 млрд. дол, то зовнішнє боргове заборгованість державного сектора в розширеному визначенні (тобто з урахуванням належать державі більш ніж на 50% компаній і банків) зросла аж на 58 % - з 224,6 млрд. дол на початку 2012р. до 355 млрд. дол у квітні 2013р. Стратегічно значимі підприємства, нафтогазові корпорації і держбанки вже сьогодні перебувають у критичній залежності від міжнародних банків, заклавши в якості забезпечення за кредитами свої акції.
20.  Замість іноземних інвестицій іноземні кредити і позики - протягом 2000-2012рр. неухильно зростає частка іноземних кредитів і позик у структурі притікає до Росії іноземного капіталу (з 47 до 92%). За підсумками першого кварталу 2013р. з 60,5 млрд. дол, які надійшли до Росії у вигляді іноземних інвестицій, 10,5% (6,38 млрд. дол) припали на прямі інвестиції, 0,2% (111 млн. дол) склав приплив « гарячих »спекулятивних портфельних інвестицій, а 89,3% (понад 54 млрд. дол) припали на приплив так званих інших інвестицій, тобто іноземних кредитів і позик.
Зважаючи на той факт, що з 6,38 млрд. дол прямих зарубіжних інвестицій, що надійшли до Росії в першому кварталі 2013р., 75% (тобто 4,8 млрд. дол) забезпечили внутрішньофірмові кредити, надані іноземними материнськими компаніями і банками своїм «дочірнім» і контрольованим організаціям всередині Росії, виходить, що питома вага іноземних кредитів і позик в сумарному притоці іноземного капіталу перевищує 97,2% (!).
Те, що російські чиновники називають іноземними інвестиціями, на ділі не має практично ніякого відношення до модернізації, інновацій та імпорту технологій, а виявляється іноземними кредитами та позиками, які змушені залучати російські компанії і банки в іноземних кредиторів з нерозвиненості вітчизняної фінансової системи, неконкурентоспроможності інвестиційно -банківської системи і відсутності довгострокових ємних за обсягом інвестиційних ресурсів під прийнятну ставку відсотка.
21.  Всихання міжнародних резервів - розмір міжнародних резервів Росії скоротився з 537,7 до 513 млрд. дол тільки за період з початку 2013р., погрожуючи платоспроможності Росії. На тлі дворазового (з 55,5 до 32 млрд. дол) зниження величини профіциту рахунку поточних операцій у першому півріччі поточного року порівняно з аналогічним періодом 2012р.
22.  Збитки від нееквівалентного зовнішньоекономічного обміну - за підсумками першого півріччя головним чином за рахунок розпродажу непоправного мінеральної сировини та продукції низьких переділів Росія отримала експортний дохід у розмірі 252,5 млрд. дол Після оплати імпорту іноземних товарів у розмірі 160,9 млрд. дол . Центральний Банк зафіксував профіцит торгового балансу в розмірі 91,6 млрд. дол У аналогічному періоді 2012р. експорт склав 262,4 млрд. дол, імпорт 160,9 млрд. а позитивне сальдо торгового балансу порядку 108,3 млрд. дол Однак у зв'язку з розростається дефіцитом у зовнішній торгівлі послугами Росія втратила 23,4 млрд. дол (про тив 18,5млрд. роком раніше), негативне сальдо балансу оплати праці перевищило 5,9 млрд. дол (про тив 4,8 млрд. дол роком раніше), а негативне сальдо балансу інвестиційних доходів (тобто чистий інвестиційний збиток Росії) перевищило 27,7 млрд. дол (про тив 28,6 млрд.).Ще 3 млрд. дол в першому півріччі 2013р. з Росії спливло в рамках негативного сальдо балансу вторинних доходів (про тив 1,4 млрд. дол роком раніше), а по балансу рентних платежів Росія заробила 0,5 млрд. дол (роком раніше 1 млрд. дол). 
Заробивши 91,6 млрд. дол в рамках зовнішньої торгівлі (профіцит торгового балансу), Росія, в силу утягнутості в систему нееквівалентного зовнішньоекономічного обміну на правах сировинного придатка і фінансового резервуара, зазнала збитків у розмірі 59,7 млрд. дол в рамках оплати іноземних послуг, грошових переказів трудових мігрантів, нерозвиненості туристичної сфери, колосальних платежів з обслуговування зовнішнього боргу і виплати дивідендів іноземним акціонерам і офшорним бенефіціарам і т.д.
Іншими словами, від 2/3 нафтогазових доходів (без урахування імпорту товарів) до 88% всіх нафтогазових доходів (з урахуванням імпорту товарів), які отримала Росія від експлуатації природних надр і сировинної ренти, були самим елементарним чином «проїдені» і були спрямовані на оплату імпорту іноземних товарів (передусім споживчих товарів, продуктів харчування і побутової техніки), послуг (туристичних та робочих поїздок, фінансових послуг тощо), оплати праці, виплати дивідендів і відсотків по зовнішніх позиках і т.д. Одночасно з цим з решти 32 млрд. дол порядку 21,7 млрд. дол горезвісних нафтодоларів у першому півріччі 2013р. було вивезено з Росії по фінансовому рахунку приватним сектором (роком раніше 22,3 млрд.), 9,8 млрд. дол склав вивіз відверто кримінальних активів (стаття «Чисті пропуски та помилки" платіжного балансу; роком раніше 8,9 млрд. дол .). Ще 0,5 млрд. дол довелося на ті фінансові ресурси, які були вивезені органами державної влади та Центральним Банком за кордон за статтею накопичення валютних резервів.
23.  Пузир у сегменті банківського кредитування населення - темпи зростання кредитування населення протягом 2011-2012рр. не опускалися нижче 38-42%, а за підсумками першого півріччя 2013р. склали 39%. При цьому реальні доходи росіян ростуть набагато повільніше - на 0,5% у 2011р., На 4,4% в 2012р. і 6,6% у першому півріччі 2013р. А з урахуванням реальної, а не офіційної інфляції рівень життя переважної частини росіян неухильно знижується, вимиваючи середній клас. Ставлення кредитної заборгованості до розташовується доходу перевищила позначку в 20%, а для економічно активного населення наближається до критичного порогу в 37-40%. При цьому темпи зростання кредитування промислових підприємств стиснулися з 30-35% у 2011-2012рр. до 14-15% сьогодні на тлі подорожчання кредитів і спаду в реальному секторі економіки. Однак навіть цей міхур на ринку споживчого кредитування виявляється не в силах запобігти спаду споживчої активності, загасання роздрібного товарообігу і розростання кризових явищ в російській економіці.
Владислав Жуковський

Немає коментарів:

Дописати коментар