Шукати в цьому блозі

неділю, 26 травня 2013 р.

Мапа "Жовтий клин"

Мапа "Жовтий клин"
Карта започатковує серію Соборна Україна. Території розселення українців у світі.

На карті зображено три області Низового Надволжя Російської Федерації, де компактно проживають українці – Астраханська, Волгоградська і Саратовська. Клин, бо територія вклинюється в чужорідне середовище. Жовтий – за кольором ланів, якими вкрилась ця земля після освоєння рільниками-українцями.

На карті зазначено 246 населених пунктів, заснованих українцями. Поселення рясніють питомими українськими назвами: Гай, Кут, Яр, Балка, Шевченко, Тарасове, Малоросійський, Харківка, Полтавка, Київка, Новочернігівка, Луганське, Ново-Львівський, Самійлівка, Степанівна, Гайворон, Перелюб, Очкурівка, Мірошники тощо. Вперше українці зявилися в цих місцях під час походів на Хозарський Каганат (столиця Ітіль – тепер Астрахань) князів Ігоря і Святослава в Х ст. Потім – у загонах повсталих селян Ст.Разіна і О.Пугачова, що походили з української станиці на Дону Зимовійської (тепер - Пугачовська). Взагалі було 4 хвилі переселення українців у Надволжя (детальніше – в історичній довідці).

На карті є інформація про розселення українців та сучасне культурне життя. Подано динаміку змін у чисельності українців за останнє століття. 

Немає коментарів:

Дописати коментар