Шукати в цьому блозі

вівторок, 14 травня 2013 р.

Карпатська Україна

8 жовтня 1938 р. в Ужгороді постав перший автономний уряд Закарпаття.



      
1920-го року Карпатська Україна увійшла до складу Чехословаччини на правах автономії. Але реальний автономний статус, передбачений договорами, так і не був забезпечений чехословацьким урядом. У 1920-30 роках українська громадськість і політичні партії на Закарпатті активно виступали за надання Карпатській Україні автономії, створення Української національної держави і возз’єднання у Соборній незалежній українській державі.

Після Мюнхенського договору чотирьох держав (30.09.1938 р.) чехословацький уряд усе ж змушений був піти на поступки, зважаючи як на складне міжнародне становище, так і на боротьбу українського населення за власні політичні права, що дедалі посилювалася. Офіційна влада погодилася надати Карпатській Україні статус автономної республіки. 8-го жовтня 1938-го року було утворено перший автономний уряд на чолі з А. Бродієм (затверджений центральною владою 11-го жовтня 1938 року). А 22-го листопада 1938-го року празький парламент ухвалив конституційний закон про автономію Карпатської України, після чого Чехословаччина перетворилася на федеративну державу чехів, словаків і карпатських українців.

Після здобуття автономії Карпатська Україна мала намір здобути ще й незалежність, а потім об’єднатися в єдиній Українській державі. Першого вони таки домоглися. 15-го березня 1939 року було проголошено повну державну самостійністьКарпатської держави. Президентом було обрано А. Волошина. Але ця незалежність тривала лише три дні. Вже 18-го березня того ж року більша частина територіїКарпатської України була окупована угорськими військами. Хоч період існуванняКарпатської України був недовгим, але він став однією з найяскравіших сторінок в історії створення України як самостійної держави.

Немає коментарів:

Дописати коментар