Шукати в цьому блозі

середу, 22 травня 2013 р.



Верховна Рада відмовилася вшанувати на державному рівні 760-ліття коронації Данила Романовича. За проголосували 179 депутатів. У повному складі не голосували комуністи й тільки 28 "регіоналів" підтримали цю пропозицію депутата від ВО "Свобода" Андрія Міщенка.
Свободівець нагадав, що 2013-го року виповнюється 760 років з часу коронації Данила Романовича, а також 775 років битві біля Дорогочина, коли об'єднані сили Данила та Василька Романовичів зупинили агресію німецьких лицарів на руські землі.
Серед іншого проєкт постанови передбачав: видання поштової марки; створення культурно-інформаційного центру "Королівська столиця" в місті Холм (Республіка Польща); забезпечення діяльности українсько-польської наукової групи з дослідження пам'яток у Холмі, пов'язаних із діяльністю руського короля; виконання ремонтно-реставраційних робіт на фундаменті Успенського собору XII століття в с. Крилос, де колись була столиця Данила; реставрацію оборонної стіни Високого Замку у Львові, впорядкування територій та ремонт пам'ятників Данилу Галицькому у Львові та Галичі.
"Король Данило – продовжувач державних традицій рівноапостольного князя Володимира та князя Ярослава. Він відновив пошматовану міжусобицями Русь і вона знову стала найбільшою державою в Європі. Її кордони йшли по Дніпру, Карпатах та Дунаю – загалом 200 тисяч квадратних кілометрів. Не в Парижі чи Берліні тоді вирішувалася доля європейської цивілізації, а на українських землях. Бо саме тут було поставлено заслін монгольським ордам. Данило – це європейський вектор Руси-України, на відміну від московських князів, які родичалися з ханами й перебрали їхні суспільний лад і ментальність", – підкреслив автор постанови Андрій Міщенко.
"Регіонали" та комуністи показали, що бояться не тільки наших героїв XX століття – Петлюри, Бандери, Шухевича. Усі, хто робив Українську державу сильною, для них – вороги. "Крім усього, їх трясе пропасниця від того, що Данило був королем. Вони звикли до ханів, каганів, царів та "паханів". Недаремно Кабінет Міністрів торік, коли відкривали аеропорт у Львові, категорично відмовився називати його іменем "Короля Данила", погодилися тільки на "Данила Галицького". Позиція тих, хто не голосував, не здивувала – п'ята колона не може інакше, бо ненавидить усе українське

Немає коментарів:

Дописати коментар