Шукати в цьому блозі

понеділок, 2 вересня 2013 р.

Літр: літр молока,два літри води, трилітрова банка... А хто так назвав цю одиницю об’єму?
 Виявляється, колись у Франції, у ХVІІІ столітті, жив чоловік на прізвище Літр. Він виготовляв скляні пляшки для вина і був такий умілий майстер свого ремесла,що слава про нього розкотилася далеко.Водночас склодув був усебічно обізнаною людиною і навіть приятелював із ученими.Зокрема, саме Літру колись замовляв лабораторний посуд шведський учений Андерс Цельсій, який вивчав властивості рідини при нагріванні та стисканні й запровадив свою температурну шкалу.Треба зауважити, що у той час у Європі міри об’єму ще не були стандартизовані, тобто у Франції існували свої стандарти, у Швеції, Англії –свої... Тому Літр видував посудини, щоразу наносячи на них градуювання, залежно від того, у якій країні мешкав замовник.Одного разу на початку 1763 року, вже через 19 років після смерті Цельсія, у Франції відбувся науковий симпозіум, на який з’їхалося чимало світил науки зі всієї Європи. На ньомусаме йшлося про неузгодженість стандартів, що значно ускладнювало співпрацю вчених. Ось тоді Літр, як переказують, і запропонував загалові партію свого нового уніфікованого – градуйованого посуду, в якому він наносив мітки, виходячи з рівня, який займав у посудині кілограм обраної ним за еталон речовини– ртуті. Учені до пропозиції склодува прислухалися,щоправда, за стандартну рідину все ж узяли не ртуть, а воду. Його ж іменем нарекли й одиницю об’єму – літр.Отже, що таке один літр?
Це міра місткості, котра дорівнює об’єму 1 кілограма чистої води за нормального атмосферного тиску і за температури, коли щільність води найбільша: +4 градуси за Цельсієм.

Немає коментарів:

Дописати коментар