Шукати в цьому блозі

неділю, 15 вересня 2013 р.


Звіт ОГПУ СРСР про збройний опір українських селян під час Голодомору 1932-33 рр.. в блокадній Україні.
jpg_5.jpg
Сов. секретно 
Т. Коссиора 
Спеціальне повідомлення
Про терористичних проявах на Україну. За даними на 10.XII. 1932
Вбивства
Печенізький район. 8.XII. в с. Печеніги пострілом через вікно убитий уповноважений по хлібозаготівлях, кандидат партії Тищенко (Харківська обл.).
Піщанський район. У ніч на 3.XII. в селі батрацьких пострілом з обрізу через вікно убитий предсельсовета Гуменний; в його кишені виявлено анонімне заяву на адресу сільради про те що місцевий селянин, заможний середняк Асавулов має наган і що він вів переговори з якоюсь бандою про вбивство Гуменного, за що пропонував 100 рублів.
Асавулов заарештований; встановлюється, що він підтримував зв'язок зі ховаються на території Піщанського та Крижопільського районів збіглими кулаками Дідук і Зайкою.Ведеться слідство.
Махновський район. У селі Жежелево 2.XII. убитий голова сільради. На місце для розслідування виїхав спецработнік ГПУ.
Теплицький район. У селі Б.-Мочулка за час з 22 по 28.XI. мали місце 3 активних антирадянських прояви. 22.XI. групою втікачів куркулів, очолюваної кулаком Гичка, вбито міліціонера Тюх, який повертався до райміліції після супроводу заарештованих.
У ніч на 25.XI. було скоєно замах на вбивство зампредколхоза ім. 8-го березня, кандидата партії Помайбо (Вінницька область).
Переяславський район. У ніч на 2.XII. в селі Дівички убитий член сільради Андріяш, який брав активну участь у роботі по хлібозаготівлях. За підозрою у вбивстві затриманий один середняк.Ведеться слідство.
Звенигородський район. У селі Яблунівці 3.XII. убитий невідомим голова сільради Андрійчук.
Лисянський район. 3.XII. о 4 годині ночі убитий голова Яблоневская сільради Андрощук, комсомолець, за таких обставин:
Андрощук, керуючи бригадою по хлібозаготівлях у складі активістів Шульги і Онуприенко, з'явився до заможного середняка, одноосібника Левченко для проведення обшуку і вилучення прихованого хліба.
У момент обшуку Левченко за вказівкою Андрощука став копати яму, де був захований хліб, а активісти Шульга та Онуприенко в цей час виробляли обшук у дворі і на горищі.
Цим скористався Левченко і завдав Андрощук смертельний удар лопатою по голові. Шульгу, який сходив з горища, Левченко вдарив ручкою від лопати, але той вихопив лопату і кинувся бігти на вулицю разом з Онуприенко, якого стала бити дружина Левченко. Слідом за ними погнався Левченко, але їх не наздогнав.
Коли ці бригадири повернулися на місце події, в будинку нікого не було, вирита яма була зарита. Труп Андрощука виявлений в 25 кроках від будинку Левченко, а останній знайдений в саду повішеним на дереві. У ямі, яку в момент вбивства копав Левченко, виявлено 14 пудів жита.
Золотоніський район. 25.XI. в покинутому колодязі в полі виявлено труп секретаря партосередку Канівщанского радгоспу Лисенко. Судово-медичним оглядом на трупі виявлено 3 вогнепальних рани і 3 рани, нанесені, по видимому, сокирою.
Поранення
Базарський район. У ніч на 3.XII. в селі Калинівці пострілом через вікно поранений комсомолець, сількор Степаненко. За підозрою затримано 2 середняка, один з них колишній бандит (Київська область).
Богодухівський район. У гір. Богодухові 2.XII. пострілом з нагана через вікно поранений член партії колгоспник Оксеніч. За підозрою у скоєнні теракту заарештований одноосібник Жиленко (Харківська область).
Конотопський район. У селі Козацьке 3.XII. під час загальних зборів поранений присутній на зборах член партії, член бригади РПК Наводніча.
За день до поранення Наводніча брав активну участь у вилученні хліба у свого родича Яковенко. У першу хвилину після поранення Наводніча, втрачаючи свідомість, зробив на стіні напис: «Мене поранив небоже, у якого я забрав позавчора жито, ячмінь і шкіри».Заарештовано Яковенко та його 3 співучасника. Слідство триває (Чернігівська область).
Затонський район. У селі Н.-Нетечінском 2.XII. середняк-одноосібник Непийвода зайшов до приміщення сільради і, накинувшись з сокирою на уповноваженого РПК Фігіля, завдав йому тяжкі поранення. Затриманий присутніми в сільраді активістами, Непийвода заявив: «Я прийшов до сільради з метою порубати вам усім за те, що у мене забрали хліб". Непийвода заарештований. Ведеться слідство. (Вінницька область).
Замахи
Сновський район. У ніч на 4.XII. в селі Кучинівці було скоєно замах на вбивство зампредсельсовета Семенова і колгоспника Прімера. Замах на Семенова скоєно вдруге: 25.XI.в нього був зроблений постріл з обрізу, Семенов залишився неушкодженим.
У результаті проведеної агентурно-слідчої роботи встановлено, що на вбивство Семенова та Прімера робив замах заможний середняк Гордейко, засуджений за активну участь у волинці в березні місяці ц.р. на 3 роки і втікши з ДОПР'а. Гордейко заарештований, ведеться слідство.
Примітка. У селі Кучинівці в 1932 р. Вчинено 4 теракту, з них 2 розкрито. Заарештовано з терактів 4 чол. По всьому району за 1932 р. скоєно 5 терактів (Чернігівська область).
Напади на сельактівіста
Копайгородський район. У селі Хрінівка 5.XII. на комсомольця Стратій, який повертався додому зі списками хлебосдатчіков-одноосібників, накинувся невідомий, збив його з ніг, порвав на ньому одяг і, знищивши списки, зник. Вжито заходів до встановлення і арешту злочинця (Вінницька область).
Підпали
Ржищівський район. У ніч на 5.XII. в селі Медведівці підпалом знищена скирта колгоспної соломи в 550 цнт.
Володарський район. У ніч на 8.XII. в с. Топорище підпалом знищена хата секретаря партосередку.
Обухівський район. У селі ст. Безрадичі в ніч на 5.XII. загорівся сарай одноосібника, розташований поруч з колгоспної стайнею і хлібним коморою. Встановлено. Що пожежний інвентар був попсовані: шланги від насосів перерізані, вода з бочок випущена. Заарештовано 6 чол. (Київська облюю).
Жмеринський район. У ніч на 5.XII. в селі Северинівка згоріла скирта соломи близько 300 тонн місцевого колгоспу. За підозрою затримано 4 розпроданих твердосдатчіка і безпритульний, який, за неперевіреними даними, спав під скиртою. Ведеться слідство.
Чечельницький район. У селі Бандурівка в ніч на 2.XII. згоріли від підпалу 2 підводи соломи, що належали предсельсовета Бунчак; в ніч на 4.XII. підпалом знищена хата й інші будівлі бригадира по хлібозаготівлях Власенко та 2 споруди його сусідів; в ніч на 5.XII. - 2 клуні члена комісії з хлібозаготівель Тодорашка.
Слідством встановлено, що потерпілий бригадир Власенко виробляв вилучення прихованого хліба у середняків Танашенко і Хоменко. Останній разом з 10-ма односельцями (у тому числі 7 твердосдатчіков) після прийняття ряду репресивних заходів до злісних несдатчікам з села зникли.
У селі Червона Гребля 3.XII. скоєно підпал хати старшого бригадира по хлібозаготівлі, члена президії сільради Поліщука. У підпалі підозрюються 2 сина засудженого на 6 років за злісну нездачу хліба твердосдатчіка Голощука, у якого Поліщук виробляв вилучення прихованого хліба (Вінницька область).
Білопільський район. У ніч на 6.XII. в колгоспі «Червоногвардеец» хут. Ященково
Воронковского сільради підпалом знищено 260 цнт. вівсяної соломи. За підозрою у підпалі заарештовано 2 кулака, у яких за кілька днів до підпалу був вилучений хліб (Харківська область).
Борзнянський район. У ніч на 4.XII. в с. Синявці підпалена клуня колгоспника-активіста Силенко, в якій знаходився тютюн колгоспу «Українець» (Чернігівська область).
Володарський район. У ніч на 8.XII. в селі Дворище пожежею знищено колгоспна стайня з розташованими там 40 кіньми (Київська область).
Заступник голови ГПУ УСРР Карлсон
12 грудня 1932
Геннадій МАХОРІН, 
кандидат історічніх наук

Немає коментарів:

Дописати коментар