Шукати в цьому блозі

пʼятницю, 6 грудня 2013 р.

http://www.youtube.com/watch?v=uzQzHTLzmSk&list=UU-VquKYSy--mctKbOqkn4cg
Щеплення дерев
Щепи заготовляють восени із однорічних пагонів, які здерев’яніли і добре увійшли в початок зимівлі. Роблять це після того, як припинився рух соку, дерева скинули листя і настав стан спокою: з початку зими аж до середини січня, а також у період лютневих відлиг.
 До того ж упродовж зими молоді пагони можуть змерзнути. Заготовляти живці треба не тільки своєчасно, а й правильно: вибирати найкращі, добре визрілі пагони діаметром не менше 5-6 мм,з верхівковою ростовою брунькою і листовими бічними (листові – менші й подовжені, квіткові – коротші, випукліші, товщі). Не слід нарізати живці коротше 8-10 см, не годяться також тонкі, криві, пошкоджені,з обростаючими гілочками. Не годяться й ті, що виросли в загущеній, ще й із північної сторони, частині крони, а також із дерев невідомих сортів.
Зрізати пагони краще нижче ростової шийки, власне, з відрізком дворічної деревини завдовжки один-два сантиметри.За цих умов щепи краще збережуться й добре приживатимуться. До речі, для щеплення можна використовувати верхівки щойно зламаних або зрізаних не підсохлих гілок.Зрізані гілочки слід негайно закласти на зберігання. Для цього їх протирають вологою ганчіркою, сортують за розміром, зв’язують у пучечки, які поміщають у новий целофановий пакет (не забудьте написати назву культури і сорту). Досвідчені садівники ще й обробляють живці п’ятивідсотковим розчином залізного купоросу (не пліснявітимуть).

Немає коментарів:

Дописати коментар