Шукати в цьому блозі

суботу, 14 грудня 2013 р.



Кануфер (калуфер, конупер, піретрум великий, сарацинська м’ята, бальзам садовий, або маруна велика) – багаторічна трав’яниста рослина роду пижма. Походить із Малої Азії, Південної Європи, там зустрічається у дикому вигляді. Висота рослини – до 1-1,2м, стебла прямостійні, суцвіття зібрані у невеликий жовтий кошик (схожий на суцвіття пижма). Листя опушене, світло-зеленого кольору.Кануфер цінний умістом ефірних олій, вітамінів (зокрема вітаміну С), дубильних та інших речовин. Він може рости на одному місці до шести
лікувальних цілей потрібно в період бутонізації.
 Висушувати пагони кануферу потрібно на папері в тіні, розстилаючи тонким шаром (після сушіння зникає гіркота), подрібнюю і зберігаю в скляній посудині темного кольору. Кануфер – дещо забуті прянощі. Листочки у свіжому та сушеному вигляді я використовую для засолювання огірків, кабачків, патисонів, а зелені листки додаю до салатів для підсилення аромату. Можна також додавати до компотів, киселів, варення, лікерів, квасу та пива.
 Виходить з нього запашний бальзамічний чай. У медичній практиці кануфер використовується для лікування шлунку, при запальних процесах кишківника, гепатитах. Особлива цінність цієї рослини в тому, що вона лікує складні хвороби шкіри та деякі види екзем.

Немає коментарів:

Дописати коментар