Шукати в цьому блозі

четвер, 10 квітня 2014 р.

Харчова сода на кухні:
    Сода стане вашим найпершим помічником, коли, скажімо, згіркло вершкове масло. Його треба залити водою і додати чайну ложку питної соди. Нехай трішки постоїть. Воду злийте, на кілограм масла влийте склянку молока і перетопіть.
 Якщо додати соду в молоко — на літр чверть чайної ложки, — воно не згорнеться при кип’ятінні.
 Якщо в емальованій каструлі пригоріла їжа — налийте в неї воду, додайте 2 столові ложки соди і прокип’ятіть. У жодному разі не відшкрібайте металевими предметами. Якщо дуже підгоріло, залийте на ніч солоною водою, а потім прокип’ятіть.
Щоб посуд блищав
 Щоб срібні ложки блищали, прокип’ятіть їх (але недовго) у воді з додаванням соди.
 Якщо на фарфоровому посуді з’явилися плями, почистьте їх содою. Так само відтирають темний наліт від чаю на стінках чашок і заварного чайника. Однак якщо є золотистий обідок, цей спосіб не підійде. Такі поверхні чистять водою з нашатирем, протираючи посуд м’якою губкою. Не забудьте ретельно сполоснути опісля холодною водою.
 А що робити з чайним нальотом у носику чайника? Залийте в нього окріп, додайте соди. Потім накрийте кришкою і вкутайте, щоби пропарилось години дві. Після такого настоювання добре прополощіть водою. Наліт має відмитися.
 Треба позбутися запаху, який увібрав посуд? І це можна зробити з допомогою соди. Помийте «ароматизований» посуд (особливо цим грішить пластиковий) теплою водою з питною содою. Таким чином видаляють і неприємні запахи під час миття холодильника.
 Питна сода — добра помічниця при митті сталевого посуду. Її додають у воду, після миття протирають сухим рушником.
 Для чищення дуже забруднених чавунів, сковорідок також згодиться сода. Позбуваються бруду шляхом кип’ятіння в її міцному розчині.
Перемо
 Коли мороз, а вам потрібно сушити білизну надворі, мотузок спочатку протріть ганчірочкою, змоченою у розчині солі або харчової соди. Так само при полосканні білизни можна додати у воду жменьку солі. Тоді білизна не тільки не примерзне, але й матиме приємний блиск.

Немає коментарів:

Дописати коментар