Шукати в цьому блозі

неділю, 9 лютого 2014 р.

Як вирощувати сало і м"ясо:
 Найкраще вибрати свинку для подальшої репродукції одразу після опоросу. Спершу придивіться до двох-трьох «кандидаток», звертаючи увагу на величину (нормальна вага поросяти при народженні – 1,2-1,5 кг) і кількість
сосків (їх має бути 6-7 пар).Свиню, яку ви хочете залишити на плем’я, повинна рости біля матері не менше двох місяців.
Новонароджених доцільно підсадити до грудних сосків– там більше молока. Якщо його не вистачає, потрібно відлучити частину малят, тоді майбутнім мамам дістанеться більше.Коли ж у свиноматки зовсім мало молока, то від неї взагалі не варто залишати свинок на плем’я.
У перші дві-три години життя малюки обов’язково мають отримати молозиво. Також з першого дня їм необхідно давати свіжу і чисту воду. До двох-трьох
тижнів сисунці годуються тільки материнським молоком. Затим поступово треба починати підгодовувати – зазвичай підсмаженим ячменем і коров’ячим молоком. З другої декади життя порося може з’їдати за добу від 25 г зерна і випивати від 100 мл коров’ячого молока. Кількість того й іншого потроху збільшують. За перші два місяці життя порося з’їдає 17-20 кг зерна і випиває 20 л молока. У віці 2-3 днів корисно зробити ін’єкцію залізовмісного препарату(ферродекс, урзоферан) і повторити її через три тижні. Крім заліза, поросятам, як правило, не вистачає міді та кобальту. Тому не зайве змащувати соски свиноматки розчином солей цих мікроелементів або червоною глиною.
Починаючи з другого місяця життя раціон поповнюють зеленою масою бобових, а взимку – картоплею і морквою. Спочатку корм подрібнюють на дрібній тертці,потім на великій, потім ріжуть ножем. У перші день-два дають
20-25 г соковитих кормів, надалі норму збільшують до 300 г на добу.
У період вирощування від 20 до 40 кг свинки особливо потребують мінеральних добавок. Солі,залежно від маси тварини, треба давати від 5 до 15 г на день. В окрему годівницю насипте преципітат, фосфат кальцію або кісткове борошно, покладіть крейду.
У раціон намагайтеся вводити премікси. Влітку свинці згодовують 1,5-1,7 кг зернової суміші, 0,3 кг високобілкових концентратів, 2 кг зеленої маси бобових, 1 л молока на день. Взимку вона повинна отримувати 1,61,7 кг злакових кормів, в тому числі 0,5-0,6 кг високобілкових,2-2,5 кг картоплі або коренеплодів, 1 л молока.
Найліпше поєднувати концентрати з подрібненими соковитими
кормами.У першу злучку племінних свинок пускають у віці 11-13 місяців при масі 130-140 кг. Свинок, від яких планується отримувати поголів’я для відгодівлі, злучають у 9-10 місяців при вазі від 110 кг.

Немає коментарів:

Дописати коментар