неділя, 24 листопада 2013 р.
Велике має значення, що знаходиться по сусідству зі смородиною – болото чи сосновий ліс. І ще – чи проявляється хвороба на інших рослинах,що ростуть поруч. Тому розглянемо кілька варіантів.Рано навесні відразу після
повного розпускання листя на смородину може переселитися бокальчата іржа. Грибок уражає кущі смородини та аґрусу, а потім вітер і комахи переносять його спори на бур’яни. На них, особливо на осоці, він розви-
вається все літо і там же залишається зимувати.Окрім цього виду, є ще одне
подібне захворювання – стовп-часта іржа. Її спори зимують на хвойних культурах, в основному на сосні. Хвороба проявляється у вигляді хлорозних
жовтуватих нерівномірно розміщених плям з лицьового боку листя і оранжевих пустот –уредіній – з нижнього. Вони можуть вкривати всю поверхню листка, надаючи йому іржавого забарвлення. Листя некротизу- ється і обпадає.Позаяк обидва види іржі зимують на опалому листі, бо- ротьбу з хворобою треба починати саме з його спалення.Запобігти захворюванню можна, тричі обприскуючи насадження одновідсотковим розчином бордоської суміші (100 г мідного купоросу, 100 г вапна на 10 л води) у період розпускання листя, при відокремленні бутонів і відразу післяцвітіння.При підживленні обов’язково додавати мікроелементи: сір-
чанокислу мідь; сірчанокислий цинк (2-3 г на 10 л води).Одним із дієвих і випробуваних засобів у боротьбі з грибковими хворобами саду є сечовина. Восени, коли температура знизиться до +8ОС, весь сад, у тому числі й кущі смородини, а також ґрунт під кущами і деревами треба обробити розчином сечовини високої концентрації (700 г на 10 л води). Це обприскування зни-
щує збудників грибних і бактеріальних захворювань, а також усіх шкідників, що зимують у розгіллі і в опалому листі.Таку обробку слід повторити
рано навесні, ще до початку сокоруху.Із сучасних засобів захисту рослин добре себе зарекомендували циркон та епін-екстра.Цими препаратами обробляють смородину по молодому листю.Для приготування розчину бе-
руть по 2 краплі кожного з них на один літр води. Обприскування слід повторити наприкінці літа. Циркон підсилює стійкість рослин до будь-яких захворювань, а епін-екстра – до несприятливих погодних умов
Прикорм для курей:
Перепалені та потовчені кістки згодовувати домашній птиці потрібно тому, що це цінна мінеральна добавка. Перед годуванням сировину подрібнюють і пересівають.Аби кури були здорові й добре неслися, в їхньому раціоні обов’язково мають бути мінеральні речовини. І особливо важливо, щоб у ньому містилися кальцій і фосфор. Адже вони є складовими кісток та яєчної шкаралупи, а також відіграють важливу роль у всіх фізіологічних процесах. Для поповнення організму цими елементами птиці згодовують крейду,черепашки, вапняк... До речі, оскільки курям важко проковтнути
Перепалені та потовчені кістки згодовувати домашній птиці потрібно тому, що це цінна мінеральна добавка. Перед годуванням сировину подрібнюють і пересівають.Аби кури були здорові й добре неслися, в їхньому раціоні обов’язково мають бути мінеральні речовини. І особливо важливо, щоб у ньому містилися кальцій і фосфор. Адже вони є складовими кісток та яєчної шкаралупи, а також відіграють важливу роль у всіх фізіологічних процесах. Для поповнення організму цими елементами птиці згодовують крейду,черепашки, вапняк... До речі, оскільки курям важко проковтнути
суху крейду (можуть удавитися), її краще змішувати з черепашками навпіл. Деревне вугілля запобігає розладам кишечнику. Його товчуть і згодовують, додаючи до корму по дві столові ложки у розрахунку на десять голів раз на тиждень. Не менш важливими для курей є натрій і хлор. Це не що інше,як кухонна сіль. Її треба розчиняти у воді і змішувати з кормом у кількості від 0,5 до 0,7% його ваги. Однак пересол може й зашкодити, тому слід бути обережними.У годівниці в курнику також необхідний гравій. Хоч це і не корм, та його відсутність є причиною поганого травлення. Як наслідок -кури вискубують і з’їдають пір’я, в кращому разі підстилку. Гравій сприяє перети- ранню корму у шлунку. Проте розміри його часточок мають бути не більші 4-6 міліметрів.І насамкінець – суттєве уточнення. Всі ці мінеральні речо-
вини потрібні птиці не лише взимку, а цілий рік.
Шипшина- лісова троянда.
Належить до родини розових і є дикою родичкою троянди, відтак поетичне найменування – лісова троянда. Латинська ж назва – Rosa cinnamomea, або Rosa majalis. В Україні ростуть шипшина корична, яблунева, повисла, собача. Усі вони подібні між собою, але класично цілющою вважається коричнева, або травнева.ДЛЯ медичних потреб використовують плоди, які збирають у стані повної стиглості(але не перестиглими) вручну,врукавицях, бо рослина колюча. Сушать у сушарці або духовці при температурі 80-100 С, розіславши тонким шаром. Сухих плодів виходить 50 відсотків. Готову сировину зберігають у сухих прохолодних приміщеннях. Термін при-
Належить до родини розових і є дикою родичкою троянди, відтак поетичне найменування – лісова троянда. Латинська ж назва – Rosa cinnamomea, або Rosa majalis. В Україні ростуть шипшина корична, яблунева, повисла, собача. Усі вони подібні між собою, але класично цілющою вважається коричнева, або травнева.ДЛЯ медичних потреб використовують плоди, які збирають у стані повної стиглості(але не перестиглими) вручну,врукавицях, бо рослина колюча. Сушать у сушарці або духовці при температурі 80-100 С, розіславши тонким шаром. Сухих плодів виходить 50 відсотків. Готову сировину зберігають у сухих прохолодних приміщеннях. Термін при-
датності – два роки.Плоди шипшини містять аскорбінову кислоту (до 17 % на суху речовину), каротин,вітаміни В 1, В2, РР, К, пантотенову кислоту, флавоноїди,фенолокислоти, пектинові речовини, цукри, органічні кислоти, солі,заліза, марганцю,фосфору, магнію, кальцію.Справляють протицинготну,
антисклеротичну і протизапальну дії, активізують ферментні системи і окислювально-відновлювальні процеси, сприятливо діють на вуглеводний обмін, посилюють синтез гормонів та регенерацію тканин, стимулюють опірність організму до несприятливих чинників довкілля, посилюють
секрецію жовчі, підвищують діурез. Застосовують плоди для лікування гіпо- і авітамінозів С та Р, при гострих і хронічних інфекціях, при атеросклерозі, нефритах, гострих та хронічних захворюваннях печінки й кишківнику, при виразковій хворобі, геморагічних діатезах, гемофілії, кровотечах (легеневих, маткових), гіпертиреозі, недостатності надниркових залоз, травматичному
шоку. Добрий терапевтичний ефект одержують при пневмонії, бронхо
пневмонії, бронхіальній астмі. Як жовчогінний засіб – у лікуванні хронічного
гепатиту, холециститу, холангіту. Плоди шипшини входять до вітамінних чаїв. Сироп із водного згущеного екстракту – холосас – призначають
при холециститі та гепатиті. З насіння виготовляють олію, яку застосовують як зовнішній засіб для гоєння ран, у стоматології (гінгівіти, стоматити),при тріщинах сосків, пролежнях, трофічних виразках гомілки, дерматозах, а у вигляді клізми – при неспецифічному виразковому коліті.Внутрішньо – настій плодів(10 г або столову ложку сировини на 200 мл окропу) по півсклянки 2-3 рази на день до їди. Холосас: по чайній ложці 2-3 рази на день, дітям
– по чверті чайної ложки.Розмножується шипшина насінням, кореневищними пагонами, відводками, кореневищними та зеленими живцями.Найпростіший і найдоступніший спосіб – пагонами, він дає змогу зберегти цінні властивості материнської рослини.Кореневищна частина на пагоні має бути 12-15 см, надземна– 10 см. При достатньому поливі пагони відразу висаджують на постійне місце.Рослина любить світло і багаті гумусом ґрунти, рН –
5,5-6,5. Добре розвивається на чорноземах,суглинистих і супіщаних ґрунтах. Під шипшину слід відводити дреновані,вирівняні ділянки без близького залягання ґрунтових вод.На кислих ґрунтах необхідне вапнування гашеним вапном із розрахунку 300-800 г на кв. м. Ділянки мають бути забезпечені поливом. Висаджувати ліпше восени до замерзання ґрунту або ранньої весни
до розпускання бруньок на відстані 1,5 м один від одного. Відстань між рядами 3 м. Посадкові ями 40 см глибиною і 40-60 см у діаметрі заправляють поживною сумішшю: 10-15 кг перегною (компосту),200 г суперфосфату, 50 г калійної солі, 70 г аміачної селітри. Добрива ретельно перемішують із ґрунтом і висаджують саджанець у яму так,щоб коренева шийка після поливу (4-5 л води на кущ) знаходилася на рівні ґрунту. Потім мульчують торфом та тирсою.Перед садінням пагони обрізають на 2-3 бруньки (10 см);
корені занурюють у глиняну бовтанку, ліпше з гетероауксином (100 мг на 10 л води).Тоді саджанці ставлять у яму,розправляють корінняпо колу,
присипають землею і ущільнюють.Для кращого запилення і врожайності через кожні 3-4 рослини садять 1-2 кущі шипшини іншого сорту. При осін-
ньому садінні під зиму рослини підгортають, а навесні одразу після припинення приморозків розгортають.
Догляд полягає в утриманні пристовбурових кругів у пухкому й чистому від бур’янів стані та щорічному підживленні, а саме (з розрахунку на кв. м): 1-1,5 кг органіки,200-300 г суперфосфату, 100-150 г калійної солі,100-200 г
аміачної селітри. Замість суміші можна внести 300-350 г нітрофоски.
Підписатися на:
Дописи (Atom)