Шукати в цьому блозі

неділю, 7 вересня 2014 р.

Готуйте стайню до зими.

неділю, 20 квітня 2014 р.

замок Кривоклад

Чеський Крумлов

Лебедине серце

Староміська площа в Празі

Розваги на Староміській площі в Празі 2

Ранкова Прага на Водохрестя

Карлові Вари

Празький Орлой, його кукурікання з апостолами

На море в Хорватію Нові Відольські

Петрінська вежа в Празі.

Червоне море в акваріумі.

Пісяючі хлопчики в Празі.

Карлів міст в Празі.

Бандерштадт

Карлів міст в Празі.

Пісяючі зелені чоловічки появились в Празі

четвер, 10 квітня 2014 р.

Як готовиться водостійка деревина?
Найперший ворог дерев’яних деталей будівель, інструментів, звичайно ж, волога. Але існує кілька рецептів для подовження служби деревини.
Якщо взяти 10 частин натуральної оліфи, 1 — парафіну і 1 — скипидару або 10 частин тієї ж оліфи і 1,5 частини воску, ці суміші розігріти (обережно, пожежонебезпечно!) і просочити ними деревину, то вона набуде водостійкості.
Деревину можна обробити і безпечнішим — холодним — способом. Для цього готуємо суміш із натуральної оліфи та гасу в пропорції 1:1 і просочуємо нею дерев’яні деталі 4-6 разів з інтервалом у 2-4 години.
Після повного висихання (за будь-яким із трьох рецептів) деревину слід пофарбувати масляною фарбою. Задовго? Зате надійно.
Хто чий ворог у саду?
Для нормального росту рослин у саду важливе значення має біологічна сумісність дерев, кущів, декоративних насаджень. Так, груші й черешні не сумісні зі смородиною. Кущі троянд, калини, жасмину пригнічують яблуню, грушу. Зарості малини згубні для порічок. Грецький горіх шкодить усім садовим і городнім культурам, що ростуть поруч нього.
Цибуля від іржі
Про харчову цінність цибулі знають усі, а от про те, що з допомогою ріпчастої можна видаляти іржаві плями з металевої поверхні, відомо не кожному. Наприклад, для очищення полірованої поверхні праски достатньо розрізати головку навпіл і кілька разів протерти свіжим зрізом. Пляма поступово зникне.
Харчова сода на кухні:
    Сода стане вашим найпершим помічником, коли, скажімо, згіркло вершкове масло. Його треба залити водою і додати чайну ложку питної соди. Нехай трішки постоїть. Воду злийте, на кілограм масла влийте склянку молока і перетопіть.
 Якщо додати соду в молоко — на літр чверть чайної ложки, — воно не згорнеться при кип’ятінні.
 Якщо в емальованій каструлі пригоріла їжа — налийте в неї воду, додайте 2 столові ложки соди і прокип’ятіть. У жодному разі не відшкрібайте металевими предметами. Якщо дуже підгоріло, залийте на ніч солоною водою, а потім прокип’ятіть.
Щоб посуд блищав
 Щоб срібні ложки блищали, прокип’ятіть їх (але недовго) у воді з додаванням соди.
 Якщо на фарфоровому посуді з’явилися плями, почистьте їх содою. Так само відтирають темний наліт від чаю на стінках чашок і заварного чайника. Однак якщо є золотистий обідок, цей спосіб не підійде. Такі поверхні чистять водою з нашатирем, протираючи посуд м’якою губкою. Не забудьте ретельно сполоснути опісля холодною водою.
 А що робити з чайним нальотом у носику чайника? Залийте в нього окріп, додайте соди. Потім накрийте кришкою і вкутайте, щоби пропарилось години дві. Після такого настоювання добре прополощіть водою. Наліт має відмитися.
 Треба позбутися запаху, який увібрав посуд? І це можна зробити з допомогою соди. Помийте «ароматизований» посуд (особливо цим грішить пластиковий) теплою водою з питною содою. Таким чином видаляють і неприємні запахи під час миття холодильника.
 Питна сода — добра помічниця при митті сталевого посуду. Її додають у воду, після миття протирають сухим рушником.
 Для чищення дуже забруднених чавунів, сковорідок також згодиться сода. Позбуваються бруду шляхом кип’ятіння в її міцному розчині.
Перемо
 Коли мороз, а вам потрібно сушити білизну надворі, мотузок спочатку протріть ганчірочкою, змоченою у розчині солі або харчової соди. Так само при полосканні білизни можна додати у воду жменьку солі. Тоді білизна не тільки не примерзне, але й матиме приємний блиск.
Як розрізняти добриваза зовнішнім виглядом і здатністю розчинятися?
Сечовина — біла речовина у вигляді кристалів або гранул, розчинна, зі слабкою злежуваністю.
Сульфат амонію — кристалічний порошок, зеленкувато-білий або бурий, розчинний, з незначною злежуваністю.
Аміачна селітра — біла, у вигляді лусочок, кристалів або гранул, розчинна, злежуваність сильна у кристалів, слабша у гранул.
Суперфосфат подвійний — гранули темно-сірого кольору, розчинні, не злежуються.
Суперфосфат простий — сірі гранули, слаборозчинні, не злежуються.
Хлористий калій — червоний чи світло-сірий порошок або ж крупні кристали, розчинні, із сильною злежуваністю.
Як лікувати курей від «вапняної ноги», або ножного кліща (з’являються нарости у вигляді луски?
   Щодня лапи курки необхідно опускати у березовий дьоготь або відпрацьоване машинне масло. Краще — двічі на день. Через 6-10 днів вона одужає.
Ізолювати хвору птицю нема сенсу — ножним кліщем заражені всі її сусідки, тому і лікувати треба всіх. Спеціально обробляти приміщення не став — кліщ живе тільки на птиці.

 Курка, окрім зернового раціону (та й вигулів), повинна бути забезпечена білковими кормами. Певна річ, ви не годуватимете її м’ясом чи рибою, але давати кісткове, риб’яче борошно чи знежирений сир не надто втратно. Із кормів тваринного походження корисні й сироватка, казеїн. Відмінний постачальник білка — звичайні дощові черв’яки, але зараз їх ніде взяти, це вже навесні. Тоді ж у ставках можна запасатися мушлями (черепашками), які слід давати із потовченими шкаралупками. Доцільно ставити у курник крейду, вапняк, а також харчову сіль, гравій, навіть річковий пісок.


Пічка своїми руками:
Як правило, пічку мурують із червоної цегли, використовуючи глиняний розчин. Для тривалішої служби обов’язково треба обладнати навіс, щоб дощі не завдали їй шкоди. Фундамент не потрібен — достатньо вирівняти і утрамбувати земляну поверхню.
Класти цеглу значно легше, якщо глиняний розчин буде однорідної консистенції, без зайвих домішок. Його надлишок має легко видавлюватися зі швів при натисканні рукою на покладену цеглину. Готують розчин навпіл з глини та піску із додаванням води.
Для зведення печі під навісом потрібно 160 штук звичайної червоної цегли. А також:
колосникова решітка — 18 х 25 см,
дверцята для топки — 28 х 27 см,
дверцята піддувала — 14 х 27 см,
кухонна плита (чавунна) — 41 х 72 см,
котел — 25-30 л.
Процес викладення пічки суттєво відрізняється від мурування стін приміщень. Особливості полягають у тому, що шви, навіть під штукатурку, заповнюють розчином на всю висоту цеглини.
Перев’язка (зміщення шва наступного ряду) швів кладки обов'язкова в кожному ряду в півцеглини і, як виняток, — у чверть цеглини.
Внутрішні поверхні мають бути гладенькі. Для дотримання цієї вимоги стінки димових каналів та камери згорання зсередини затирають вологою ганчіркою. Цю операцію — швабрення — виконують через кожні 4-5 рядів.
І найважливіше: мурують пічку рядами. Тобто викладати наступний ряд починають лише тоді, коли укладена вся цегла попереднього.
Окрім цього, варто знати, що будь-які дверцята прилаштовують до початку викладання цегли в ряду. Для цього крізь отвори у рамці дверцят протягують шпагат і придавлюють його цеглою до кладки. З допомогою будівельного рівня їх виставляють вертикально. Дверцята до камери-топки необхідно обмотати так званим шнуром азбесту. Це робиться, щоби при нагріванні дверцята не зруйнували цегляної стінки.

суботу, 5 квітня 2014 р.

Через неутеплені стіни будинку виходить до 40 % тепла , 
                                       через вікна близько - 18 % ,
                                                 підвал будівлі - 10 % , 
                                                шиферний дах - 18 % ,
                                      вентиляційні отвори - 14 % .

суботу, 8 березня 2014 р.

Боротьба з вологим підвалом.
Потрібно розмістити у сховищі якомога більше посудин із негашеним вапном (по кутках, на полицях). Воно дуже добре підсушує повітря. Час від часу (після його груд- кування) доведеться підсипати свіже. Узагалі найкраще поглинає вологу з повітря, осушуючи його, білий мох. Це чудовий адсорбент, але знайти його можна тільки в лісі. Швидкого ефекту можна добитись, якщо разом із цим покласти у вогкий кут або біля стіни кілька розжарених кера-

суботу, 1 березня 2014 р.

Боротьба з цвіллю.
 Повністю нейтралізувати гриби неможливо,тому що їхні спори – у великій
або малій кількості – постійно перебувають навколо нас. Однак нам під силу стримувати ріст і розвиток цвілі, убезпечивши себе від шкоди, яку вона здатна заподіяти нашому здоров’ю. Для боротьби з плямами невеликих розмірів у житлових приміщеннях можна скористатися перекисом водню або оцтом. Але вони можуть зупинити розповсюдження цвілі лише тимчасово. Для повного знищення грибка необхідні радикальніші заходи. Для початку треба добре висушити запліснявілі місця. Доцільно зняти з поверхні стіни
уражену штукатурку, а за необхідності – й частину стіни. Затим підготовлену поверхню обробити антисептиком комплексної дії. В особливо запущених ви-
падках потрібна кількаразова обробка, з тим щоб засіб проник якомога глибше в товщу стіни і знищив усі спори цвілі. Через добу-дві знезаражену поверхню слід покрити гідрофобізатором – засобом, що запобігає повторній появі грибка. І тільки після цього ділянку можна заново оштукатурити.
Бажано, щоб усі антигрибкові засоби були одного виробника, оскільки вони ефективно доповнюють дію один одного. При роботі з протигрибковими
препаратами важливо пам’ятати, що всі вони отруйні і вимагають дотримання правил бережного з ними поводження. Хоч нині з’явилися засоби на водній основі, застосування яких допустиме навіть у житлових кімнатах і приміщеннях, де зберігаються харчові продукти. У будь-якому
разі необхідно чітко дотримуватися інструкції.

неділю, 9 лютого 2014 р.

Як вирощувати сало і м"ясо:
 Найкраще вибрати свинку для подальшої репродукції одразу після опоросу. Спершу придивіться до двох-трьох «кандидаток», звертаючи увагу на величину (нормальна вага поросяти при народженні – 1,2-1,5 кг) і кількість
сосків (їх має бути 6-7 пар).Свиню, яку ви хочете залишити на плем’я, повинна рости біля матері не менше двох місяців.
Новонароджених доцільно підсадити до грудних сосків– там більше молока. Якщо його не вистачає, потрібно відлучити частину малят, тоді майбутнім мамам дістанеться більше.Коли ж у свиноматки зовсім мало молока, то від неї взагалі не варто залишати свинок на плем’я.
У перші дві-три години життя малюки обов’язково мають отримати молозиво. Також з першого дня їм необхідно давати свіжу і чисту воду. До двох-трьох
тижнів сисунці годуються тільки материнським молоком. Затим поступово треба починати підгодовувати – зазвичай підсмаженим ячменем і коров’ячим молоком. З другої декади життя порося може з’їдати за добу від 25 г зерна і випивати від 100 мл коров’ячого молока. Кількість того й іншого потроху збільшують. За перші два місяці життя порося з’їдає 17-20 кг зерна і випиває 20 л молока. У віці 2-3 днів корисно зробити ін’єкцію залізовмісного препарату(ферродекс, урзоферан) і повторити її через три тижні. Крім заліза, поросятам, як правило, не вистачає міді та кобальту. Тому не зайве змащувати соски свиноматки розчином солей цих мікроелементів або червоною глиною.
Починаючи з другого місяця життя раціон поповнюють зеленою масою бобових, а взимку – картоплею і морквою. Спочатку корм подрібнюють на дрібній тертці,потім на великій, потім ріжуть ножем. У перші день-два дають
20-25 г соковитих кормів, надалі норму збільшують до 300 г на добу.
У період вирощування від 20 до 40 кг свинки особливо потребують мінеральних добавок. Солі,залежно від маси тварини, треба давати від 5 до 15 г на день. В окрему годівницю насипте преципітат, фосфат кальцію або кісткове борошно, покладіть крейду.
У раціон намагайтеся вводити премікси. Влітку свинці згодовують 1,5-1,7 кг зернової суміші, 0,3 кг високобілкових концентратів, 2 кг зеленої маси бобових, 1 л молока на день. Взимку вона повинна отримувати 1,61,7 кг злакових кормів, в тому числі 0,5-0,6 кг високобілкових,2-2,5 кг картоплі або коренеплодів, 1 л молока.
Найліпше поєднувати концентрати з подрібненими соковитими
кормами.У першу злучку племінних свинок пускають у віці 11-13 місяців при масі 130-140 кг. Свинок, від яких планується отримувати поголів’я для відгодівлі, злучають у 9-10 місяців при вазі від 110 кг.
Вирощуємо перець в вазонках:
Плоди багаті вітамінами А, С,містять залізо, кальцій і мікроелементи. Завдяки тому, що гострий перець знижує кров’яний тиск (а не підвищує, як думає ба-
гато хто), він корисний при гіпертонії та інших серцево-судинних
захворюваннях. Із плодів роблять настоянку на спирті та застосовують при невралгії та радикуліті зовнішньо. Рослина завдяки своїм бактерицидним властивостям очищує повітря в кімнаті (притлумлює розвиток шкідливих мікробів), де вона росте. Бачите, скільки плюсів? А тепер коротко про агро-
техніку.Найкращий час для висівання насіння – лютий – початок березня. Ґрунт – універсальний, із додаванням перегною та невеликої кількості піску. Насіння перед сівбою слід знезаразити протягом 25 хвилин у рожевому роз-
чині марганцівки,промити і замочити на добу у воді(бажано талій) із краплиною соку алое. Висіяти в підживлену комплексним мінеральним добривом і пролиту окропом землю, накрити поліетиленовою плівкою і поставити в тепле місце. Коли з’являться перші сходи, плівку треба зняти і поставити горщик чи ящик у світле тепле місце. Двічі на тиждень ємність слід повертати іншим боком до світла. При появі двох справжніх листочків перець підсипають землею, аби уникнути пікірування,яке погано переносить ця культура. Коли рослини підростуть(на них з’являться три-чотири справжніх листочки), два-три рази з інтервалом два тижні їх потрібно підживити розчином сірчанокислого калію і суперфосфату, настоєм попелу. І ось нарешті перчик зацвітає. Для ліпшого запилення рослині тре-
ба допомогти – струсити її зробити це вручну ватним тампоном або ж ку-
пити спеціальний препарат «Зав’язь» і побризкати. Поливати потрібно до-
сить щедро, як тільки підсихає верхній шар ґрунту. Кінчики гілок прищипувати до настання цвітіння, видаляти пагони,спрямовані всередину крони,а також ті, що відплодоносили.
Маленькі перчики збирають вибірково, у міру достигання.Після закінчення плодоношення кущики потребують омолодження – їх пересаджують у відпо-
відного розміру горщики методом перевалювання, щоб не пошкодилось коріння. За грамотного догляду гострий гіркий перець може жити й давати врожай три-чотири роки.